3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExamen de carnet doar în caz de accident

Examen de carnet doar în caz de accident

Şoferii cărora li s-a suspendat permisul pentru că au trecut pe culoarea roşie, nu au acordat prioritate ori
s-au urcat la volan după ce au consumat alcool vor fi reexaminaţi numai dacă fapta a dus la producerea unui accident.

Executivul a modificat joi prin hotărâre de guvern normele de aplicare a Codului Rutier. Noua reglementare, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, prevede că şoferii care rămân fără permis de conducere nu vor mai fi obligaţi să dea din nou examen decât dacă faptele pentru care le-a fost suspendat dreptul de a conduce maşina prezintă pericol social.
Potrivit aceloraşi modificări aduse Codului Rutier, permisul reţinut de poliţie poate fi restituit titularului dacă acesta prezintă dovada că a depus o plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei pentru care i-a fost ridicat carnetul. Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu se mai depune la poliţie, ci direct la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, urmând ca în baza dovezii înregistrării acestei plângeri în termenul legal de 15 zile, prezentată unităţii de poliţie, permisul de conducere reţinut să fie restituit titularului. Plângerea suspendă plata amenzii sau a altor sancţiuni de la data înregistrării plângerii până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti. Dacă instanţa judecătorească respinge plângerea, contravenientul trebuie să se prezinte la Serviciul poliţiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.
Totodată, accidentele soldate doar cu pagube materiale vor putea fi soluţionate direct de societăţile de asigurări, fiind reintrodusă în actul normativ, constatarea amiabilă“, pentru a degreva poliţia de constatarea tamponărilor fără victime.

Dacă vrei reducere dai examen

Reexaminarea şoferilor cărora le-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului se va face doar dacă au produs un accident de circulaţie soldat cu victime, avarierea unui vehicul sau alte pagube. De asemenea, se recurge la reexaminare dacă permisul de conducere a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta comisă a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ sau dacă titularul permisului a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, potrivit legii.
Nepromovarea testului sau neprezentarea conducătorului auto la testare conduce la prelungirea suspendării pentru o singură perioadă de 30 de zile, urmând ca la expirarea acesteia titularul să redobândească dreptul de a conduce.
Modificările corelează prevederile actului normativ de bază, care stabileşte vitezele maxime admise în afara localităţilor, pe categorii şi subcategorii de vehicule, lăsând administratorului de drum posibilitatea ca pe anumite segmente din localităţi să mărească limita de viteză superioară, dar nu mai mult de 80 de kilometri pe oră.
De asemenea, se reduc faptele pentru care se poate elibera dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Este şi cazul depăşirii vitezei maxime admise cu 50 de kilometri pe oră, situaţie în care, potrivit vechiului Cod Rutier, nu se elibera dovadă cu drept de circulaţie.

Testare într-o limbă de circulaţie internaţională pentru obţinerea permisului

Noile reglementări introduc şi norme care să permită exercitarea unor drepturi în legătură cu circulaţia pe drumurile publice, obţinerea, recunoaşterea şi preschimbarea permiselor de conducere naţionale de către cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin şase luni sau care au rezidenţa normală în România pot solicita obţinerea permisului de conducere la autorităţile competente să le examineze. Testarea se face într-o limbă de circulaţie internaţională.
Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile statelor UE, deţinute de persoane care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti. Rezidenţa normală, în actul propus de MIRA, este definită ca fiind locul unde o persoană locuieşte în mod obişnuit, cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic, datorită unor legături personale şi profesionale sau, în cazul persoanelor fără legături profesionale, datorită unor legături strânse între acestea şi locul în care locuiesc. Şi cetăţenii români care se stabilesc temporar în statele membre UE beneficiază de acest drept.
În noua legislaţie este introdusă obligaţia pentru noul proprietar de a transcrie vehiculul pe numele său, pentru a fi luat în evidenţele autorităţilor, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea. În cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorităţii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în condiţiile stabilite de autoritatea competentă, în termen de 30 de zile de la data declarării pierderii sau furtului, de la data schimbării numelui ori de la data constatării deteriorării, după caz.

 Alte noutãţi

• Nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere în situaþia schimbãrii de cãtre titular a domiciliului.
• Detectoarele radar rãmân în continuare permise, la fel ca în alte câteva state situate în estul Europei.
• Vehiculele care tracteazã remorci trebuie sã circule pe drumurile publice cu 10 km/h mai puþin decât viteza maximã admisã pentru autovehiculul trãgãtor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU