Bac în lacrimi

Autori


Varianta de subiect nr. 78, extrasă de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, i-a luat prin surprindere atât pe absolvenţii de liceu, cât şi pe părinţii care au stat cu sufletul la gură, timp de trei ore, şi s-au rugat pentru copiii lor. Nici după ce aceştia au ieşit din săli, părinţii nu s-au liniştit, deoarece lacrimile şi tristeţea de pe feţele elevilor au prevestit un bacalaureat greu.

„Nu ne-am gândit că le va cădea aşa greu“, „Nu ne aşteptam să le dea o asemenea variantă“, „Mi-e frică rău că ştiu că nu i-a plăcut poezia. Ce o face acolo, în sală?“, „Noi tremurăm pe aici, ei pe acolo. Ce ghinion au avut, săracii de ei!“, au spus părinţii absolvenţilor de liceu, care îşi încercau norocul în prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Ţinând în mână foaia cu subiectele luate de pe internet, părinţii au comentat fiecare după pricepere textul din Calistrat Hogaş care trebuia analizat, s-au gândit cum ar scrie copiii lor un text argumentativ despre conştiinţa de sine şi un eseu argumentativ despre imaginarul poetic tradiţionalist. Discuţiile lor au fost întrerupte de primii elevi care au ieşit din centrul de examen de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. „Ce mă fac acum? Atât nu ştiam, poezia tradiţionalistă. Nici nu a fost decât în o variantă şi nimeni nu miza pe ea. Ce ghinion, mami! Ce să mai fac?“, a spus o elevă, plângând în hohote. O alta s-a aşezat pe bordură şi a început să plângă, ţinându-şi capul în palme. „ Sunt o ratată! Nu am fost deloc inspirată şi nici nu mă pregătisem pentru poezie. Nu mi-a plăcut şi a fost tocmai subiectul mare. Cum să mă trezesc cu cine ştie ce notă mică la română?“, s-a văitat eleva.

„Am fost în al nouălea cer când am văzut subiectele“

Alţii au presimţit „ceva“ şi la primele ore ale dimineţii au citit poezia tradiţionalistă. „De dimineaţă am citit toată poezia pentru că nu prea o ştiam bine şi m-am gândit să mă mai uit o dată peste ea. Am repetat şi varianta 78, pentru că am zis să mă pregătesc din ce e mai greu. Exact asta         ne-a şi picat. Cred că o să iau peste nouă“, a explicat Dragoş Predata, elev la CN „Carol I“ din Craiova. Dacă majoritatea absolvenţilor de liceu au considerat subiectul 78 o tragedie, alţii l-au primit cu bucurie sau indiferenţă. „Am fost în al nouălea cer când am văzut subiectele. Mie mi s-au părut uşoare. Eu îmi doream poezia, deşi toată lumea se aştepta la proză“, a spus Sonia Negru, de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“. Pe Cristina Mehedinţeanu, bacul nu o interesează foarte mult, deoarece media examenului nu este luată în calcul la admiterea la facultate. „Au fost destul de grele. Lumea se aştepta la proză. Cred că o să fie note mici, dar pe mine nu mă interesează pentru că eu voi da admitere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale din Bucureşti şi bacul nu contează“.

Varianta nr. 78 a fost caracterizată şi de profesorii de limba română ca fiind dificilă. „Nu este un subiect preferat de ei şi este destul de greoi. Majoritatea şi-ar fi dorit proză sau poeziile lui Eminescu sau Bacovia, care au fost frecvente în cele o sută de variante. Poezia tradiţionalistă nu apare decât în două variante. Dar, ţinând cont de modul în care se susţine acum examenul de bacalaureat, nu poţi să spui că nu te aşteptai, din moment ce s-a tras la sorţi una din cele 100 de variante pe care toată lumea le cunoştea“, a explicat Coca Pârvuleasa, profesoară de limba şi literatura română la CN „Carol I“.

Trei candidaţi prinşi de prea mult inspirat

Trei absolvenţi de liceu au încercat să rezolve, prin orice metode, subiectele şi, după ce s-au inspirat din materiale ajutătoare, au fost eliminaţi din examen.


„Din cei 6.172 de absolvenţi de liceu înscrişi la proba de limba şi literatura română a bacalaureatului, 6.155 s-au prezentat la examen. Trei dintre ei au fost eliminaţi din examen pentru fraudă. Este vorba de candidaţi care susţineau examenul la Liceul Teoretic «Tudor Arghezi», Liceul Teoretic «Henri Coandă», ambele din Craiova şi de la un liceu din Calafat“, a precizat prof. Gianina Chirigiu, inspectoare generală adjunctă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Luni, elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine proba de limbă maternă. Pe 3 şi 4 iulie, se vor desfăşura proba obligatorie a profilului şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. Ultima probă a examenului de bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, va avea loc joi, 5 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie.

O „elevă“ de 50 de ani susţine examenul de bacalaureat

La examenul de bacalaureat din acest an, candidata cea mai vârstnică din Vâlcea este o femeie de 50 de ani, din municipiul Drăgăşani. Aceasta face parte din cei 100 de candidaţi proveniţi din anii anteriori şi a susţinut examenul anul acesta pentru că, până în urmă cu doi ani, MECT nu mai aproba ca „elevii“ din anii anteriori să susţină bacalaureatul după o perioadă mai mare de zece ani de la terminarea liceului. La această probă nu au fost probleme deosebite şi nici elevi cărora să li se făcă rău din cauza căldurii ori a emoţiilor.

Buni la oral

Toţi absolvenţii de liceu din Dolj care au susţinut proba orală de limbă modernă au promovat examenul, 2.500 din cei 6.172 de elevi înscrişi au luat note de zece. După încheierea probelor orale, conform datelor transmise de Inspectoratele Şcolare Judeţene, promovabilitatea este de 99,97%. 15 judeţe au procentul maxim de promovabilitate, iar în Mureş şi Harghita, procentele au fost de 99,91% şi 99,92%.  Comenteaza acum

7 Comentarii

 1. costica said:

  Cand scoala a devenit o formalitate , cand elevii au fost obisnuiti sa copieze , nu inteleg de ce acum se procedeaza la eliminarea din examen a celor care au fost prinsi copiind.Probabil ca acesti copii nu au fost suficient de experimentati in arta de a copia….Profesorii cunosc bine acest lucru si toata lumea il stie. Nu inteleg de ce s-au introdus atatea probe, atatea variante complicate cand cel mai corect ar fi fost ca la lb romana sa fie testati din operele marilor clasici ai literaturii romane (Eminescu, Cosbuc, Bacovia, Rebreanu, Preda, Slavici, Creanga, Sadoveanu ) , iar la mate sa li se dea spre rezolvare o ecuatie de gradul II, un sistem, o functie, o limita. Cum sa ceri elevilor rezolvarea atator subiecte cand la examenul de titularizare a profesorilor de mate acestia nu sunt in stare sa rezolve aceleasi subiecte si parasesc sala de concurs ?

 2. alyn said:

  hai sa fim oameni seriosi! am intrebat toti colegi si prieteni care au dat bacul si doar 4-5 au facut partea III ca i-au lasat sa copieze supraveghetori. si am preteni in toate liceele din craiova si din tg jiu si petrosani si bucuresti … Si oricum ei au scris comentariul la “In gradina Ghetimani ” si trebuie sa vb de traditionalism s simbolism … si chiar n. Manolescu a zis ca subiectul asta nu este pt liceu ….

 3. dumi said:

  si ce credeti ca ar trebui facut acum? testarea s-a dat, deci asteptam rezultatele. parerea mea este ca trebuia sa se dea capra cu trei iezi. si cred ca si acolo am fi avut surprize neplacute la modul cum invata azi majoritatea elevilor.

 4. Cititorul said:

  Deci pana la urma se vede unde ajung tineri din ziua de azi care le sta capu numai la distractie,discoteci ,fitze cat cuprinde….asa ca lasati dreak gura mica si nu va mai plangeti atat ca tot a voastra e vina,nu stiti decat sa va bateti la ore,sa aratati voi ca sunteti mai presus de scoala,dar in concluzie majoritatea sunteti varza….numai bine si lasati nu fiti tristi exista locuri vacante si la stana cu oi si capre

 5. Cititorul said:

  Uitativa la tipa din poza,imbracata in verde…dar mai atent asa ….vi se pare normal tinuta asta cu buricu gol la BAC? si-a ales un gust al vestimentatiei de prost gust,curg shuncile de pe ea si asa sunt multe altele din noua generatie a liceului….cica sa impresioneze …

 6. statie ionut said:

  Ma numesc Statie Ionut si sunt din tg-jiu fost elev al liceului cu program sportiv sustin si eu bacul anul acesta dar din cate plansete sau facut nu mi se pare corect a fost destul de bine si destul de favorabila varianta la limba si literatura romana proba scrisa nu a fost de loc grea varianta bineinteles daca nu inveti toate ti se par greu atat am de spus in legatura cu bacul de anul acesta

 7. OMyGod! said:

  Draga Statie Ionut, nu stiu cat de “favorabila” ti-a fost tie varianta la BAC la romana….ca vad ca limba in sine nu ti-e “favorabila”…ori cum, iti tin pumnii si asa amarat cum esti!

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 iunie 2007

Actualitate

» Sondaj CURS: PD ar câştiga alegerile
» Fotbal: Universitatea Craiova – FC Schwadorf 1-2
» Scoţia: Posibil atentat la aeroportul din Glasgow
» Leul rămâne rege în parc
» Caravana „Serbările Timişoreana“, în Craiova
» Evaluarea sănătăţii începe cu poticneli
» Statul îşi abandonează tinerii peste hotare

Local

» Examen de carnet doar în caz de accident
» Martorii lui Tomulescu, acuzaţi de mărturie mincinoasă
» Mugurel Pară a murit la Bucureşti
» Furtună în beneficiul
» Poluare pe Dunăre
» Prostituate în plasa poliţiştilor
» Instalator de aer condiţionat, mort la datorie
» Covoarele olteneşti, marcă originală de Bechet
» Femeia care a învins 13 bărbaţi
» Lux pentru viaţa de apoi
» 3,10 la geografie, 10 după contestaţie
» Pensii majorate, isterie generală
» Bac în lacrimi

Gorj

» Ecologie în mine cu proiecte americane

Sport

» „Marele Circ“ se mută la Magny Cours
» Numai olteni pe podium
» Mergea, învins în sferturi
» Cătălin Gard, în penultimul act
» Federer, invincibil pe iarbă
» Oltchim a ratat transferul Aureliei Brădeanu
» Pantera Tănasie atacă titlul european
» Adversar incomod pentru Steaua
» Turnee memoriale la Pieleşti şi Scaeşti
» Prunariu, în Comitetul Consultativ al CCA
» Pătraşcu îşi definitivează lotul
» Încă un titlu pentru Gică Popescu
» Bondrea îl vrea pe Dorin Rădoi
» Pandurii încep seria amicalelor
» Încălzire cu amatorii

Bani & Afaceri

» Apatie la bursa locurilor de muncă
» Cuarţul de Uricani, scos la licitaţie
» Raiffeisen Bank s-a întâlnit cu IMM-urile
» Servicii de combătut şomajul

Magazin

» Apariţie editorială
» Fereşte-te de radar!
» Gura prostului adevăr grăieşte
» Bancul zilei
» IA TE UITĂ
» Horoscop
» Scurte stiri
» Cumpărături cu buget redus
» O ieşire la pescuit

Opinii

» Ziua când Clara a devorat rechinii

Top