8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Alei cu scandal

Sămânţă de război între Primăria Craiova şi una dintre firmele de construcţii angajate să repare mai multe drumuri din oraş. Oficialii municipalităţii se plâng că societatea a făcut lucrări de mântuială, după ce a câştigat licitaţia oferind preţuri de dumping.

Cel care a declarat război firmei Gecorom SA Craiova a fost primarul Antonie Solomon. Acesta a spus, într-o conferinţă de presă de acum o săptămână, că este foarte nemulţumit de legislaţia achiziţiilor publice care l-a obligat să declare câştigătoare o firmă doar pentru că oferise preţul cel mai mic. „A venit unul cu preţ mic, dar a făcut lucrări foarte slabe. A pus numai nisip în loc de pietre“, spunea primarul, fără să nominalizeze firma în cauză. Ulterior, reporterii GdS au aflat că este vorba despre firma Gecorom, lucru confirmat şi de inspectorii în construcţii ai primăriei.

 

Probleme pe Drumul Apelor

 

Potrivit caietului de sarcini de la licitaţie, Gecorom trebuia să paveze cu bolovani de râu strada Viilor şi să repare mai multe drumuri cu plombe şi covor din balast, printre care Aleea 6 Drumul Apelor, Aleea Gârleşti sau Aleea Şimnic. În total, 16 străzi unde trebuia turnat balast şi şase străzi care trebuia pavate. Nicolae Dobre, inspector la Serviciul Întreţinere şi Administrare Drumuri din cadrul primăriei, a declarat că firma de construcţii nu a respectat întru totul caietul de sarcini. „Nu e tot timpul materialul care trebuie. Au remediat o parte din nereguli prin lucrări suplimentare. Cel mai rău arată Aleea 6 Drumul Apelor, pe care am recepţionat-o, dar cu obiecţiuni“, a spus Dobre. Acesta a precizat că una dintre posibilele cauze pentru lipsa de calitate a lucrărilor este faptul că Gecorom a licitat sub preţul real al lucrării. „Au oferit un preţ cam la jumătate din cât ar fi trebuit“, a completat Dobre. Cu alte cuvinte, în loc de zece miliarde de lei vechi, cât va primi pentru repararea drumurilor, Gecorom ar fi trebuit să ceară douăzeci de miliarde.

 

Gecorom: „Am câştigat onest“

 

Directorul general al firmei, Eugen Sârbu, crede că atacurile din primărie nu sunt întâmplătoare. „Nu e vorba că am câştigat cu preţul cel mai mic. Noi ne-am dus să câştigăm onest, nu cu preţuri de dumping. Cred că am deranjat pe cineva. Chiar acum câteva zile ne-am clasat pe locul cinci la o licitaţie asemănătoare, unde am oferit mai puţin şi tot nu am câştigat“, a spus acesta. Sârbu a precizat că a întâmpinat probleme pe teren din cauza locuitorilor din zonă, care îi cereau să facă lucrări suplimentare ce nu erau prevăzute în caietul de sarcini. „Pe teren, unii îmi cer să le fac borduri, alţi să le bag mai întâi canalizare, alţii îmi spun că nu vor să le intre apa în curte. Am trimis şi o scrisoare în acest sens primăriei“, a completat Sârbu.

 

Balastul nu e o soluţie

 

Reporterii GdS au mers pe câteva din aleile unde au lucrat muncitorii Gecorom, inclusiv pe Aleea 6 Drumul Apelor. Aici, lucrările fuseseră remediate, potrivit reprezentanţilor firmei, aşa cum le ceruse primăria. Municipalitatea nu şi-a dus însă până la capăt planul de acoperire cu balast a aleii, uitând să ceară Gerocom să pună nisip şi pietriş pe o porţiune de aproximativ o sută de metri. Nici reprezentanţii Gecorom nu ştiau că trebuia să lucreze în respectiva zonă, aşa că aleea cu pricina este balastată pe o lungime de 400 de metri, şi plină de bolovani pe alţi o sută. Nicolae Dobre, inspectorul primăriei, a explicat că este posibil ca lucrurile să se fi încurcat din cauza nomenclatorului stradal. „Străzile sunt foarte încurcate. Nici cei de la nomenclatură nu ştiu uneori de unde până unde ţine o stradă“, a spus acesta. Pe aleea Gârleşti, nisipul începuse deja să fie împrăştiat din cauza traficului. „Proiectul tehnic impunea să asfaltăm, nu să balastăm pe aceste alei. Noi, de regulă, punem balast doar pentru a putea intra pe drumurile unde lucrăm“, a declarat Vali Nistoran, directorul comercial al Gecorom.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU