13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrăpăd în Târgu Jiu

Prăpăd în Târgu Jiu

Furtuna care s-a abătut marţi seară asupra oraşului Târgu Jiu a făcut ravagii. În cinci minute, acoperişurile mai multor blocuri au fost smulse, zeci de maşini au fost avariate, copacii s-au rupt, iar numeroase spaţii comerciale au suferit stricăciuni.  

Gorj. Marţi seară, la ora 20.30, cerul s-a întunecat dintr-o dată, iar un vânt puternic s-a iscat din senin. În numai cinci minute, vijelia a făcut prăpăd. Acoperişurile a patru blocuri au fost smulse şi aruncate, copacii s-au rupt, mai multe spaţii comerciale au fost afectate, iar câteva reţele electrice au căzut, cartierele fiind lăsate în beznă. Acoperişurile blocurilor din zonele Piaţa Mică, Debarcader, Pasarelă şi de pe str. 22 Decembrie au fost distruse de vântul puternic. 23 de maşini au fost avariate de bucăţile din acoperiş. Potrivit Primăriei Târgu Jiu, o singură maşină a fost afectată în proporţie de 50%, restul avariilor putând să fie încadrate la categoriile uşoare şi medii. Mai multe magazine din Piaţa 9 Mai au fost avariate de resturile desprinse din acoperiş, iar un chioşc de ziare din zona 9 Mai a fost răsturnat.
„Vom începe verificările, pentru a vedea dacă există autorizaţii de construcţie pentru aceste acoperişuri, iar, în caz contrar, vom trece la aplicarea de sancţiuni. Ştiu că la unul dintre acoperişurile căzute exista autorizaţie de construcţie. Vom solicita întocmirea de expertize tehnice pentru a constata gradul de siguranţă al acestor acoperişuri“, a spus Roman Bărbuţi, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Masa Tăcerii, la un pas de distrugere

În mai multe zone din oraş, copacii s-au rupt şi au căzut. Masa Tăcerii a fost la un pas de a fi deteriorată, patru copaci aflaţi în apropierea ei fiind doborâţi la pământ de vântul puternic. Din fericire, valoroasă operă nu a fost atinsă. Potrivit autorităţilor locale, în Parcul Central au căzut cei mai mulţi arbori. Roman Bărbuţi a precizat că s-a lucrat până la ora 2.00 noaptea pentru degajarea străzilor şi trotuarelor de copaci şi de bucăţile de acoperiş. „S-a intervenit prompt şi în scurt timp timp s-a reuşit degajarea de resturi din acoperiş şi de copaci căzuţi. La blocul de pe strada 22 Decembrie, lucrările au durat mai mult timp, până noaptea, pentru că o bucată de tablă era desprinsă din acoperiş şi atârna. Angajaţii au lucrat până la ora 2.00 noaptea, pentru că intervenţia a fost destul de dificilă“, a spus Roman Bărbuţi. La operaţiuni au participat peste 120 de persoane.

Acoperişul Sălii Polivalente, distrus

Sala Polivalentă a fost grav afectată de furtună. Cea mai mare parte din tabla de pe acoperiş a fost desprinsă de vântul puternic şi aruncată în împrejurimi, iar instalaţia de climatizare la care se lucra a fost avariată, mai multe componente fiind răsturnate. Viceprimarul Roman Bărbuţi a spus că vina îi aparţine constructorului, pentru că o parte din tablă nu a fost prinsă: „La Sala de Sport  s-a făcut o revizie a acoperişului, iar lucrătorii au lăsat, din neglijenţă, o parte din tabla neprinsă, ceea ce a făcut să zboare apoi de pe tot acoperişul. Constructorul trebuie să repare toate stricăciunile, pentru că au fost produse din vina lui“.
Turneul de handbal organizat de Pandurii Energia Târgu Jiu, în perioada 23-25 august, şi dotat cu trofeul municipiului este în pericol de a nu se mai desfăşura. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS