10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCazuri de corupţie nefinalizate

Cazuri de corupţie nefinalizate

Comisia Europeană a anunţat ieri că România şi Bulgaria au făcut progrese insuficiente în privinţa combaterii corupţiei, riscând sancţiuni pe viitor dacă nu respectă obiectivele formulate.

Reprezentanţii Colegiului Comisarilor au prezentat ieri la Bruxelles raportul privind respectarea angajamentelor României şi Bulgariei luate o dată cu aderarea lor la Uniunea Europeană.
României i s-au recunoscut în acest raport progrese în reforma judiciară şi un progres substanţial prin înfiinţarea Agenţiei pentru Integritate Naţională. S-a considerat însă în cazul ambelor state că „progresele în combaterea judiciară a corupţiei la nivel înalt sunt insuficiente“.

„Până acum nu s-au înregistrat inculpări şi condamnări“

Aceeaşi Lege ANI a primit şi bile negre, pentru lacunele din acest act normativ. În plus, România a fost criticată pentru posibilele conflicte de interese din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ca şi pentru cazurile de corupţie la nivel înalt, care au fost suspendate pe motive de neconstituţionalitate.
Raportul pentru Bulgaria a criticat lipsa unor rezultate practice în ceea ce priveşte combaterea crimei organizate, iar documentul subliniază că nu este loc de autosuficienţă. Asasinatele la comandă continuă să constituie o sursă majoră de îngrijorare, mai ales uciderea unor politicieni locali, începând din ianuarie. „Până acum nu s-au înregistrat inculpări şi condamnări“, potrivit raportului.
Un progres notat de acest raport a fost totuşi combaterea micii corupţii de la frontiere, „mai ales în Bulgaria“. Potrivit Comisiei, Sofia a îndeplinit un obiectiv esenţial, prin adoptarea unui amendament la Constituţie ce stabileşte independenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar. Bulgaria a făcut progrese şi în privinţa transparenţei în procesul juridic, îmbunătăţind profesionalismul şi eficienţa judecătorilor. Totuşi, imaginea de ansamblu nu este considerată satisfăcătoare.

Progrese raportate din şase în şase luni

Comisia a adoptat rapoartele prezentate de Colegiul Comisarilor cu privire la respectarea angajamentelor României şi Bulgariei luate o dată cu aderarea lor la Uniunea Europeană, avertizând cele două ţări că nu este loc de autosuficienţă.
Executivul UE a fost mandatat să prezinte la fiecare şase luni un raport despre progresele celor două state în privinţa îndeplinirii obiectivelor din reforma justiţiei, în combaterea corupţiei şi a crimei organizate, prevăzute în Tratatul de aderare. De asemenea, Comisia va trebui să raporteze separat anul acesta cu privire la capacitatea celor două state de a administra şi absorbi ajutorul regional şi subvenţiile pentru agricultură, raport ce ar putea duce la o blocare parţială a unor sume de la Bruxelles.
Comisia a decis o serie de măsuri pe care fiecare stat trebuie să le ia pentru implementarea reformelor şi pentru a demonstra rezultate în privinţa îndeplinirii obiectivelor pe domeniile justiţiei şi afacerilor interne.

„Vrem să ajutăm, nu să dăm lecţii“

După prezentarea raportului, comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, a declarat că raportul de evaluare pentru România şi cel pentru Bulgaria au menirea de a ajuta aceste state. „Vrem să ajutăm, nu să dăm lecţii“, a declarat Frattini. Totodată, a anunţat că următorul raport de evaluare a progreselor va fi prezentat de Comisie peste 12 luni, la mijlocul anului 2008. România şi Bulgaria va trebui să dea Comisiei rapoarte de prezentare a stadiului de realizare a obiectivelor până pe 31 martie 2008.

Fără clauză de salvgardare

Raportul prezentat ieri Comisiei Europene nu recomandă activarea clauzei de salvgardare, dar solicită celor două state să redacteze planuri detaliate de combatere a corupţiei. S-a decis ca România şi Bulgaria vor fi monitorizate de Comisie încă doi ani.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS