8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedicină cu instrumentar de 30 de ani

Medicină cu instrumentar de 30 de ani

La Secţia obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu medicii sunt nevoiţi să folosească acelaşi instrumentar medical pe care îl utilizau înainte de 1989.

GORJ. La Spitalul Judeţean din Târgu Jiu instrumentarul folosit de cadrele medicale este vechi de peste 20 de ani. O parte dintre ustensilele folosite au fost cumpărate o dată cu înfiinţarea unităţii spitaliceşti. Pensele, foarfecele şi bisturiele au devenit aproape de nefolosit din cauza uzurii, iar unele dintre acestea au ruginit. Cu acest instrumentar, medicii din Târgu Jiu încearcă să aibă grijă de sănătatea pacienţilor. Chiar ei se plâng de condiţiile în care sunt nevoiţi să lucreze şi speră ca responsabilii din Ministerul Sănătăţii să conştientizeze riscurile asupra sănătăţii bolnavilor. Multe dintre secţii folosesc instrumente medicale vechi şi nu există şansa ca în viitorul apropiat acestea să fie înlocuite cu altele noi şi mai performante.

Dezastru la ginecologie

Dumitru Pătrăşcoiu, şeful Secţiei obstetrică-ginecologie, a spus că este nevoit să lucreze cu un instrumentar sub orice critică, pensele nu ţin, iar  foarfecele nu mai taie. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la alte secţii. La Spitalul de urgenţă din Târgu Jiu, medicii nu fac faţă intervenţiilor nici cu instrumentarul vechi. Medicul de la urgenţă, Liliana Puiu-Crăciun, consideră că nu numai vechimea reprezintă o problemă, ci şi necesarul foarte mare de instrumente medicale. Conducerea Spitalului Judeţean cunoaşte situaţia, dar nu poate rezolva problema, întrucât de peste zece ani nimeni nu a alocat vreun ban pentru a moderniza secţia şi pentru a schimba viaţa pacientelor care ajung să se trateze la această secţie. De altfel, multe paciente nu mai revin la ginecologie, preferând cabinetele particulare sau alte spitale, cum ar fi cel de la Bumbeşti Jiu sau din ţară.

Nemulţumiţi de condiţii

Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalul Judeţean Târgu Jiu, a menţionat că această situaţie se regăseşte în toate spitalele din România. Pacienţii văd şi ei în ce condiţii sunt nevoite cadrele medicale să aibă grijă de sănătatea lor şi nu înţeleg unde sunt folosite contribuţiile la fondurile de sănătate. „Este foarte rău că în atâţia ani nu s-au găsit bani pentru spitale. Ori nu s-au găsit, ori nu
s-a vrut. Noi plătim zeci de ani contribuţii la sănătate şi poate nu mergem la spital decât de două ori în viaţă. Să le schimbe. Nu putem să ne lăsăm operaţi cu nişte instrumente ruginite“, s-a plâns o pacientă. În aceste condiţii, medicii nu pot decât să aştepte până când Ministerul Sănătăţii să constate condiţiile în care se lucrează în spitalele din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS