22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionar la şapte ani

Pensionar la şapte ani

Aget, bătrânul câine de la Departamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Dolj, şi-a însoţit colegii în toate misiunile şi le-a fost de un real ajutor. Astăzi însă, se apropie de vârsta pensionării.

 

A venit pe lume la Centrul Chinologic de la Sibiu. Se întâmpla acum şapte ani. La câteva luni a făcut primul drum lung din viaţa sa, ajungând tocmai la Craiova, la Departamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Dolj. Un agent l-a luat în primire. A început şcoala, cum ar spune oamenii, cu câteva ore de predresaj. Asta până a împlinit un an. Ce spaimă a mai tras atunci! A retrăit emoţiile primei călătorii, pe acelaşi drum. Numai că, de această dată, de la Craiova la Sibiu. Trebuia să-şi facă specializarea. A trecut examenul vieţii sale. Rasa ciobănesc german îl recomanda pentru misiunea vieţii: câine folosit pentru detectarea explozibilului. O dată examenul trecut, s-a întors în locul în care crescuse, la Craiova.

 

O viaţă de soldat

 

La adăpostul lor, o cazarmă mică, are numeroşi camarazi, fiecare dintre ei cu specializarea de rigoare, dar toţi ciobăneşti germani. Vecinul de cuşcă este pentru însoţire, altul este pentru luat urma, unul pentru depistare de cadavre, droguri, iar el şi tânărul şi neliniştitul Paco pentru explozibil. De fapt, Paco îi va lua locul, căci el, bătrânul Aget, va ieşi anul acesta la pensie. A împlinit deja şapte ani. Şapte ani de antrenamente zilnice, câte cinci ore pe zi, cu pauze, bineînţeles, totuşi instrucţie, nu glumă. Trebuie să se pregătească asemenea unui soldat pentru o misiune importantă. Trebuie să fie mereu în formă. De aceea, şi alimentaţia sa este specială. Nu îi sunt permise nici un fel de abateri, de extravaganţe culinare. Meniul zilnic – Pedigree. De aici şi silueta de invidiat, chiar şi la această vârstă înaintată.

Dacă la început călătoriile îi dădeau dureri de stomac şi emoţii puternice, astăzi este un călător cu vechime, căci unitatea din care face parte trebuie să acopere nu numai Craiova dragă lui, care l-a adoptat cu atâta căldură, dar şi Mehedinţiul, Gorjul, Vâlcea, Doljul şi Oltul. Are o cuşcă specială în care călătoreşte. E numai a lui. Casa lui portabilă, o a doua locuinţă. Aici şi-a făcut mii de planuri de bătaie, pe parcursul celor şapte ani. Misiunile au lăsat urme asupra sa, simţul olfactiv nu-l mai ajută, se pare că mucoasele nazale i-au fost afectate de mirosul de trotil. Cel puţin aşa a spus doctorul. Şi el, deşi îi este teribil de greu să recunoască, ştie acest lucru. Va fi disponibilizat. Va fi trecut în rezervă. Se pare că va fi scos la licitaţie. Şi dacă nu-l va cumpăra nimeni, va rămâne la conductorul său, de fapt agentul de poliţie care l-a adoptat de când a venit de la Sibiu, locul său de naştere, în cazul în care acesta va dori să-l păstreze. El speră că aşa vor sta lucrurile. N-ar vrea să încapă pe mâini străine. Dacă ar exista o soluţie să-şi recapete mirosul ar fi foarte fericit. E teribil de greu să trăieşti din amintiri. Ce se va face el, când va trebui să se despartă de camarazii săi? Cu cine va mai petrece el nopţi albe, în care se povesteau misiunile de peste zi? Cui îi va spune el că astăzi a fost la o alarmă falsă cu bombă la o şcoală, la liceu, la spital? Sau cu cine va comenta el meciurile de pe „Oblemenco“? Toate îi vor lipsi, căci noul stăpân, dacă va exista unul, nu-l va lua cu siguranţă la stadion. Poate nici nu este microbist. Şi chiar de-ar fi, ce folos…. Şi totuşi, astăzi priveşte partea bună a lucrurilor. Este, totuşi, un noroc, căci a auzit el că peste mări şi ţări câini ca şi el sunt sacrificaţi. Se întâmplă ca la o misiune obişnuită, de detectare de explozibil, câinele să fie dresat să apese pe declanşator. El nu aşa rezolvă o misiune. Detectează, miroase. Descoperă. Nu latră, nu atinge. Se aşază în poziţia culcat şi atunci conductorul său ştie că a descoperit ceva. Şi atunci intră în scenă pirotehniştii. El nu a fost instruit să se sacrifice, nici măcar acum când trebuie să-l elibereze din funcţie. Este, cu alte cuvinte, un norocos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII