6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorităţile elimină tarifele sociale pentru energie

Autorităţile elimină tarifele sociale pentru energie

Un proiect de ordonanţă menit să înlocuiască tarifele sociale la energie cu ajutoare financiare va fi prezentat de urgenţă guvernului, a anunţat Autoritatea Naţională de Regelementare în domeniul Energiei. Astfel, consumatorii casnici de electricitate care beneficiază de tarife sociale vor primi după 1 iulie ajutoare financiare de la stat pentru plata energiei, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi de Ministerul Muncii. „Acest demers legislativ are în vedere faptul că, în continuarea îndeplinirii angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană şi de aliniere la practica curentă din piaţa unică europeană a energiei, tariful social la energia electrică nu va mai fi practicat de furnizorii de electricitate după 1 iulie 2007“, a declarat preşedintele instituţiei, Gergely Olosz, în comunicatul ANRE. Potrivit acestuia, consumatorii care până la data de 1 iulie beneficiază de acest tarif va trebui să opteze în perioada imediat următoare pentru unul dintre sistemele tarifare ce vor fi disponibile prin adoptarea proiectului de ordonanţă.

 

Sprijin financiar, la nivelul ajutorului social

 

La rândul său, vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş, a menţionat că, dacă proiectul de ordonanţă nu va fi aprobat până la 1 iulie, consumatorii casnici vor beneficia de tariful social la energie până la adoptarea noilor măsuri de sprijin financiar. Noi intenţionăm să menţinem tarif social până la aplicarea noilor măsuri de sprijin financiar. Ne vom raporta la actualul tarif social, iar noi propunem ca în acest an schema de ajutor să fie la nivelul actualului tarif social, ca în cazul energiei termice sau al gazelor naturale“, a spus Opriş.

 

Fondul social de gaze, funcţional din toamnă

 

Totodată, fondul de gaze destinat subvenţionării facturii familiilor cu venituri reduse va deveni funcţional din toamna acestui an, a declarat ministrul finanţelor, Varujan Vosganian.

În urma scandalului declanşat de scumpirea neplanificată a gazelor din 11 noiembrie 2006, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu au conchis că soluţia atenuării impactului creşterii preţului la gaze ar fi contribuţia Petrom la un fond social. Premierul spunea că societăţile care înregistrează cifre de afaceri considerabile şi profituri consistente trebuie să-şi arate responsabilitatea socială faţă de consumatori. El adăuga că trebuie găsită o formulă prin care scumpirile gazelor să fie preluate prin sume alocate de companii, în aşa fel încât să se micşoreze presiunea pe consumator. Contribuţia ar urma să fie benevolă din partea companiilor. OMV a anunţat deja că este decisă să contribuie prin intermediul Petrom la fondul social destinat compensării facturilor la gaze ale populaţiei cu venituri mici.

 

Vosganian: „Seceta  nu va afecta producţia de electricitate“

 

În ciuda faptului că reprezentanţii ANRE s-au arătat îngrijoraţi că temperaturile ridicate ar putea avea ca efect majorarea preţului la energie până la sfârşitul anului, Varujan Vosganian a spus că autorităţile nu intenţionează să reducă producţia de electricitate sau să majoreze preţul energiei electrice din cauza secetei, iar siguranţa sistemului energetic naţional nu este periclitată. „Am avut discuţii cu conducerea Hidroelectrica şi aştept un răspuns privitor la posibilitatea de a reduce producţia de energie a hidrocentralelor. Ei au afirmat categoric că se poate produce energie în continuare“, a declarat Vosganian. Potrivit ministrului, „situaţia este sub control“. El a precizat că gradul de umplere a lacurilor care furnizează apa necesară funcţionării hidrocentralelor se situează la un nivel superior celui înregistrat într-un an hidrografic normal. De altfel, ministrul a spus că există şi scenarii alternative în cazul în care seceta prelungită va afecta producţia de energie, referindu-se în principal la stocurile de cărbune, care reprezintă combustibilul necesar funcţionării termocentralelor. Vosganian a arătat că stocurile de cărbune sunt suficiente pentru acoperirea unei cereri suplimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS