11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeografia a bătut istoria

Geografia a bătut istoria

Absolvenţii doljeni ai clasei a VIII-a au scăpat de emoţii şi examene ieri, la ora 11.00, când s-a încheiat şi ultima probă a testelor naţionale, cea la alegere între istoria românilor şi geografia României.

Au ieşit zâmbitori pe porţile şcolilor şi au lăsat în urmă nu doar cei opt ani petrecuţi în şcolile generale, ci şi emoţiile prin care au trecut în timpul celor trei probe ale testelor naţionale. Nu au stat prea mult de vorbă cu părinţii care îi aşteptau, ca de fiecare dată, emoţionaţi şi cu lacrimi în ochi, s-au uitat puţin în manualul de geografie sau istorie şi au cerut rapid telefoanele mobile ca să-şi adune găştile de prieteni şi să înceapă distracţia. „În două-trei ore putem să mergem la ştrand. De abia aştept să lenevesc la soare şi să fac o baie. După atâtea examene şi învăţat merge mâine seară şi un club, nu?“, a spus o tânără care vorbea la telefon cu o prietenă. „Eu zic să facem un peşte. Mergem de mâine şi stăm până duminică la prânz că trebuie să ne întoarcem că ne dau rezultatele. Punem grătărelul, mititei, bere rece şi facem şi noi un chef ca băieţii“, a plănuit ieşirea cu prietenii alt elev.

4.500 de elevi au ales geografia

Cât despre testele la istorie sau geografie, acestea au fost din nou „uşoare“. Majoritatea absolvenţilor de gimnaziu, în loc să înveţe despre marii domnitori români şi bătăliile acestora, au preferat să îşi cunoască ţara cu munţii şi câmpiile ei, peste 4.500 de elevi alegând să dea examen la geografie. „A fost uşor. Am făcut unele mici greşeli la subiectul cu harta, dar în rest nu am greşit nimic. Cred că o să iau în jur de nouă, dacă nu îmi mai scad pentru scris“, a spus Sebastian Văduva, elev la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Alţii mizează pe nota maximă. „Au fost subiecte medii. Eu zic că o să iau 10 pentru că de asta mi-am şi ales geografia. E mult mai uşoară decât istoria“, a spus Roxana Enache, elevă la acelaşi colegiu. Varianta nr. 58 a fost considerată uşoară şi de profesorii de geografie, care cred că elevii vor lua note mari. „Este o variantă de nivel mediu care putea fi rezolvată de majoritatea elevilor. 70% dintre elevi cred că vor lua peste 9“, a explicat Mihaela Curcan, profesoară de geografie la CN „Fraţii Buzeşti“.

Opt elevi au renunţat la ultima probă

Nici subiectele de la istorie nu i-au încurcat pe cei aproximativ două mii de absolvenţi de clasa a VIII-a care au ales ca probă la testele naţionale această disciplină. „Mă aşteptam să ne pice Marea Unire şi nu Ţările Române şi lupta antiotomană, dar nu a fost greu. Cred că o să iau 10“, a spus Lucian Pandia, elev la CN „Fraţii Buzeşti“. Alţii însă au sperat să primească o variantă mai uşoară. „Mă aşteptam la o variantă mai uşoară totuşi“, a precizat Denisa Ţacu, elevă la Şcoala Generală nr. 31 „Theodor Aman“ din Craiova. Numărul elevilor de clasa a VIII-a care au participat la testele naţionale a scăzut la ultima probă, opt dintre ei renunţând pe ultima sută de metri. Din cei 6.796 de elevi înscrişi iniţial la testele naţionale, 4.803 pentru geografie şi 1.993 pentru istorie, la ultimul examen s-au prezentat 6.529, 4.622 susţinând proba la geografie şi 1.907 la istorie. „Au fost în total 267 de absenţi. Şi această ultimă probă a testelor naţionale s-a desfăşurat fără incidente“, a precizat Cerasela Cremene, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Testele naţionale se vor încheia duminică, 24 iunie, la ora 16.00, când vor fi afişate rezultatele, în aceeaşi zi, până la ora 20.00, putând fi depuse şi contestaţiile. Pe 28 iunie se vor afişa rezultatele contestaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS