13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Drum arestat

O familie din Craiova se judecă de ani buni cu vecinii pe motiv că aceştia i-au închis drumul către proprietăţile sale. Familia Marcu şi-a construit o casă lipită de conducta de gaz şi de conducta de termoficare, incluzând şi drumul de acces al vecinilor pe terenul lor.

În anul 1998, Emil şi Dumitra Marcu, din Craiova, au primit o donaţie de teren în cartierul Bariera Vâlcii, pe care au construit o casă. Donatorul familiei Marcu deţinea un titlu de proprietate completat greşit de Primăria Craiova. Pe latura sudică a terenului donat primăria trecuse ca vecin pe un anume Ştefan Ion şi nu drumul de exploatare 26, care permite accesul la sonda nr. 9 Gherceşti şi la alte proprietăţi din zonă şi care era menţionat în hărţile cadastrale. Greşeala primăriei a generat un lung şir de procese în urma cărora vecinii familiei Marcu sperau să intre pe proprietăţile lor. Cel care s-a înhămat la lungul drum al justiţiei a fost Ion Ştefan, care după apariţia familiei Marcu în zonă n-a mai putut nici să intre, nici să iasă din casă, pentru că vecinii lui închiseseră drumul. După ce procesul a parcurs toate etapele până la Curtea de Apel Craiova, Ştefan şi-a câştigat dreptul de a merge pe drum, iar Marcu a fost nevoit să-şi retragă gardul pe limitele vechi ale drumului de exploatare.

Poţi să mori  cu dreptatea în mână

Tratând hotărârea instanţelor ca pe un afront personal, dar neavând încotro, Emil Marcu s-a hotărât să recunoască drumul de acces doar pentru Ştefan, nu şi pentru ceilalţi vecini care intră pe proprietăţile lor pe acelaşi drum. Ca să le pună beţe în roate, a arat drumul care duce către sonda de gaze nr. 9 Gherceşti şi l-a cultivat cu floarea-soarelui. Lucica Nicu, altă vecină a familiei Marcu, care intră pe proprietatea sa pe acelaşi drum blocat acum de floarea-soarelui, a încercat în mai multe rânduri să ajungă la o înţelegere amiabilă, lucru care nu i-a reuşit. „Am încercat să le explic vecinilor că nu pot să zbor către proprietatea mea şi că trebuie să redea drumul circulaţiei. Mi-au spus că ei au titlu de proprietate şi nu scrie nimic de drum. Am adus hârtii de la Primăria Craiova prin care se recunoştea greşeala făcută în titlul celui care le-a donat pământul, dar degeaba. Primăria a încercat să anuleze titlul de proprietate care a stat la baza donaţiei făcute lui Marcu, dar am înţeles că a pierdut procesul de bine ce s-a apărat. Poţi să mori cu dreptatea în mână că nu observă nimeni“, a spus Lucica Nicu.

Se poate şi aşa

Dumitra Marcu, cea care a pus umărul alături de familie pentru a include drumul de exploatare 26 în interiorul proprietăţii sale, nu pare impresionată de necazul vecinilor: „Eu am deschis drumul pentru a-i permite lui Ştefan accesul la casa sa pentru că acesta are o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Ceilalţi vecini nu au nici un drept să mă deranjeze pentru că eu pe actele mele nu mă învecinez cu nici un drum, ci cu ei. Drumul nu există, iar ei pot intra la proprietăţi prin cealaltă stradă, unde le este mai uşor. Am avut proces cu primăria şi primăria a pierdut procesul în care cerea anularea titlului meu de proprietate. Asta înseamnă că sunt proprietară pe ce zic ei că este drum. Cât despre faptul că mi-am pus casa pe conductele de gaz şi de termoficare, să-şi vadă de treburile lor că eu am autorizaţie de construire şi nişte oameni şi-au dat semnătura pe actele mele. De ce se uită la mine în curte?“, a spus Dumitra Marcu.
Greşeala Primăriei Craiova, recunoscută oficial mai târziu, a generat mari necazuri mai multor familii care nu au decât vina că sunt vecini cu familia Marcu. De la târâtul prin instanţă până la injurii aruncate şi de o parte, şi de alta, de la tăcerea vinovată a Depogaz Ploieşti, secţia Craiova, care s-a trezit că nu mai are acces la sonda din dotare şi nu a făcut nici un demers până la Inspecţia în Construcţii care a avizat favorabil pentru construire casa familiei Marcu, aproape lipită de conducta de gaz şi cea de termoficare, sunt lucruri pentru care nu mai plăteşte nimeni. Familia Marcu crede că are dreptate chiar şi atunci când nu i-o dă nimeni. Amplasarea casei lor lângă posibilele bombe, conducta de gaz şi cea de termoficare, nu-i sperie decât pe vecini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU