5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCandidaţii aşteaptă rezultatele

Candidaţii aşteaptă rezultatele

Cu proba de ieri, la alegere între istorie şi geografie, testele naţionale se apropie de final, emoţiile ţinând în schimb în priză elevii şi părinţii până la afişarea rezultatelor, care se va face duminică, după ora 12.00.

OLT.  Doar două absenţe s-au înregistrat în Olt la proba de ieri, cei doi candidaţi adăugându-se celorlalţi 68 care au absentat la probele precedente. În rândul evaluatorilor, în schimb, s-a produs o „dezertare“ masivă, astfel că membrii comisiei judeţene au fost nevoiţi să găsească alţi 20 de profesori înlocuitori pentru a se prezenta în centrele de evaluare. Dată fiind situaţia, au fost chemaţi la evaluare şi profesori pensionari, fiind încălcată regula conform căreia aceştia nu vor lua şansa profesorilor de la catedră de a fi numiţi în centrele de corectare. Aceasta a fost explicaţia şi pentru cazul soţiei preşedintelui comisiei, inspectorul şcolar general adjunct Gabriel Savu.
Subiectele n-au fost nici ele în măsură să le pună mari probleme candidaţilor, opinia profesorilor de specialitate fiind aceea că un elev de nivel mediu va obţine cu uşurinţă o notă între şapte şi opt. „E OK subiectul, de dificultate medie, dacă s-a parcurs la clasă. Evident că nu toate cele 100 de variante s-au putut lucra la clasă, iar elevii au mai primit şi teme acasă. Acum depinde de seriozitatea cu care a lucrat fiecare elev“, şi-a exprimat părerea un profesor de geografie.
Nici subiectul la istorie n-a fost mai dificil, în Olt, doar o treime alegând, în schimb, această disciplină. Profesorii de istorie au şi explicaţii pentru alegerea elevilor, una dintre acestea făcând referire la faptul că disciplina le solicită mult capaciatea de memorare şi înţelegrea relaţiei cauză-efect. „Programa de istorie îi obligă să reţină foarte multe date şi nume şi pune accent pe stabilirea relaţiei cauză-efect. În condiţiile în care profesorii de istorie continuă să pună accent pe memorarea informaţiilor şi nu pe reţinerea în mod logic, avem astfel de situaţii. Şi mai este vorba şi despre modul în care privesc elevii disciplina, uneori considerând mai util să înveţe geografia, care se referă la lucruri din prezent, în defavoarea istoriei, care reflectă lucruri întâmplate“, a declarat inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, prof. Anca Cean.

Candidaţii de la ţară, din nou pe cont propriu

Deşi înainte de examen s-a tot vorbit despre faptul că responsabilitatea asigurării mijloacelor de transport pentru elevii din mediul rural la centrele de testare revine autorităţilor locale, elevii s-au descurcat şi ieri fiecare cum a putut.
Părinţii candidaţilor de la Piatra Sat şi Movileni, arondaţi centrului de testare de la Şcoala generală nr. 3 Slatina, au declarat că nici nu s-a pus problema vreunui ajutor în acest sens, aşa că unii au pus mână de la mână şi au plătit un cunoscut să-i aducă şi să aştepte până la terminarea probei, alţii au venit cu microbuzul, cu maşina personală etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS