15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCanalul puturos, deviat

Canalul puturos, deviat

Municipalitatea Băniei a ales cea mai costisitoare, dar rapidă soluţie de a elimina poluarea cauzată de canalul din fostul parc Corniţoiu: devierea reţelei pe o distanţă de aproape 1 km, pe banii craiovenilor.


Canalizarea din fostul parc Corniţoiu, câştigat în instanţă în urmă cu aproape cinci ani cu reţea cu tot de o persoană fizică, trebuie deviată, au decis oficialii Băniei. Între soluţia demersului legal prin care proprietarul terenului să fie obligat să permită amenajarea canalului sau chiar să ia el măsuri de protecţie a mediului pe cheltuiala proprie şi varianta devierii conductei funcţionarii s-au oprit la cea de-a doua, considerând că prima nu prea are sorţi de izbândă. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ieri că şanţul menajer care împute din ce în ce mai mult cartierul George Enescu, şi nu numai va fi dezafectat. „Vom trece un nou fir de canalizare de-a lungul străzii Constantin Brâncoveanu pe bani din bugetul local, pe toată întinderea fostului parc. Anul acesta vom avea cel puţin studiul de fezabilitate şi, în funcţie de soluţii, o să vedem cum drămuim fondurile, fiindcă este vorba de peste 35 de miliarde de lei vechi. Sigur că trebuie modificate şi planurile urbanistice şi multe altele“, a spus primarul.
În opinia sa, aceasta este cea mai rapidă cale de a tăia de la rădăcină buba din fostul parc Corniţoiu. „Dacă putea fi făcut şi altceva, pe calea instanţelor, trebuia făcut de mult, atunci când s-a judecat. Acum e târziu, cel puţin aşa am înţeles de la specialiştii noştri“, a mai apărat Solomon soluţia devierii. Menţionăm că mai mulţi craioveni au acuzat autorităţile de dezinteres în amenajarea canalizării, iar unii chiar au reclamat stări de disconfort cauzate de mirosurile insuportabile. Indignarea oamenilor a atins punctul culminant la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“, organizată de Gazeta de Sud în cartierul George Enescu, în februarie 2007, prilej cu care primarul a promis să intervină.

Prostia funcţionarilor, plătită de craioveni

Cele „peste 35 de miliarde“ vor fi plătite din buzunarele craiovenilor, care au suportat însă alte câteva zeci şi pentru realizarea actualei canalizări, pierdute între timp din patrimoniul Craiovei, prin omisiune, şi recâştigate la sfârşitul anului 2006, când s-a trecut la inventar. La vremea litigiului pe terenul din parcul Corniţoiu, canalul nu a fost revendicat de primărie, fiindcă aceasta nici nu putea face dovada proprietăţii lui, iar pe cale de consecinţă accesul municipalităţii pe un teren privat în vederea executării unor lucrări nici nu putea fi susţinut legal. Vinovaţii nu sunt cunoscuţi nici în ziua de astăzi, deşi ar trebui să răspundă de zecile de miliarde aruncate la canal.

Avantaj, proprietarul

Prin dezafectarea canalizării existente, primăria îi dă dreptul proprietarului terenului din parcul Corniţoiu să obţină mult mai uşor autorizaţie de construire, implicit să distrugă iremediabil spaţiul verde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII