24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu şi Tăriceanu, la Bruxelles

Băsescu şi Tăriceanu, la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au plecat ieri la Bruxelles, unde participă la Consiliul European de Vară.

Reuniunea la nivel înalt, la care sunt invitaţi şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, a început aseară şi se va încheia astăzi, având ca temă principală deblocarea impasului în care se află proiectul de ratificare a Tratatului Constituţional. Liderii europeni au început încă de aseară negocieri dure pentru a defini bazele unui tratat care să înlocuiască proiectul defunct al Constituţiei europene şi să eficientizeze funcţionarea instituţiilor unei Uniuni care s-a îmbogăţit cu 12 membri în trei ani.

Reuniune la vârf  pe tema Tratatului Constituţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat înainte de plecarea la Bruxelles că la acest summit se va încerca o armonizare a poziţiilor unor state care nu au ratificat Tratatul Constituţional. Băsescu susţine că soluţia de compromis este crearea unui nou Tratat Constituţional care să amendeze trei tratate ale Ununii Europene: Tratatul Uniunii Europene, semnat la Roma în 1957, Tratatul de la Maastricht, din 1992 şi Tratatul Euroatom, din 1957. „Este un compromis la care s-a ajuns pentru ca reforma Uniunii Europene să poată continua“, a precizat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai spus că România va susţine caracterul obligatoriu al Cartei Drepturilor Fundamentale ale Omului, care să prevaleze legilor interne. De asemenea, Băsescu a declarat că România consideră că Uniunea Europeană trebuie să aibă personalitate juridică, că „parlamentele naţionale trebuie să aibă un rol important şi trebuie consultate de Parlamentul European“ şi că dreptul comunitar trebuie să prevaleze în faţa dreptului naţional. Preşedintele a adăugat că România va pleda pentru ca Uniunea Europeană să aibă o politică externă unică. Poziţia României la Consiliul European de Vară de la Bruxelles a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Externe, avizată de primul-ministru Tăriceanu şi aprobată de preşedintele Băsescu.
Summit-ul european va încheia actualul mandat al preşedinţiei germane, care doreşte depăşirea blocajului. Pe agenda Consiliului European se mai află, printre altele, problema gestionării migraţiei şi îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti transfrontaliere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS