5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD şi PNL nu s-au înţeles pentru mărirea pensiilor

PSD şi PNL nu s-au înţeles pentru mărirea pensiilor

Relaţia dintre PNL şi PSD s-a deteriorat aproape iremediabil. Mărul discordiei îl reprezintă mărirea pensiilor.

În contextul în care pensiile din România au cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, social-democraţii au „mirosit“ ocazia care le-ar aduce multe voturi din partea pensionarilor, iar liberalii, aflaţi la guvernare, se opun propunerii de majorare a pensiilor, neavând de unde face rost de fonduri pentru o creştere a veniturilor persoanelor în vârstă.

Beţe-n roate

Istoria acestui conflict începe cu propunerea legislativă a PSD privind creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie. În urma unei asemenea măriri, un pensionar care primeşte în prezent 300 de lei va avea 400 de lei, iar unul care primeşte acum 500 de lei va avea 700 de lei pe lună.
Deloc întâmplător, marţi, exact în momentul în care propunerea legislativă ar fi trebuit discutată în parlament, pensionarii au organizat mitinguri în toată ţara, în faţa sediului guvernului şi al prefecturilor din 20 de judeţe. Propunerea PSD n-a fost însă luată în discuţie, fiind „şuntată“ procedural de liberali.
Imediat, PSD a reacţionat, „arătând pisica“ liberalilor. Liderul PSD, Mircea Geoană, a ameninţat că, dacă în cadrul următorului plen de săptămâna viitoare de la Camera Deputaţilor, nu se va vota iniţiativa legislativă a parlamentarilor săi privind mărirea punctului de pensie, atunci se va analiza luarea celor mai „drastice măsuri“. „Orice variantă este posibilă“, a răspuns Geoană, întrebat dacă prin măsuri drastice se referă la depunerea unei moţiuni de cenzură.

Întâlnire inutilă

„Strâns cu uşa“, premierul Călin Popescu Tăriceanu, liderul PNL, s-a întâlnit ieri cu liderii PSD Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc, pentru a discuta pe tema majorării punctului de pensie la 45% din salariul mediu. Întâlnirea s-a încheiat fără să se ajungă la o înţelegere pe această temă. „Din partea guvernului au mai participat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrul muncii, Paul Păcuraru, care au arătat că, în acest moment, nu există posibilitatea finanţării unei astfel de iniţiative, aceasta nefiind sustenabilă“, se arată într-un comunicat al guvernului.
Ministrul muncii, Paul Păcuraru, susţine în continuare că majorarea din 2008 a valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar crea un dezechilibru de două miliarde de euro în bugetul asigurărilor sociale. „Este demagogie atunci când se propune ca soluţie majorarea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu. Acest lucru înseamnă o creştere a tuturor pensiilor din România cu 50%, creştere dorită de toată lumea, dar această soluţie este nerealistă, o ştiu şi federaţiile de pensionari, o ştie toată lumea“, a spus Paul Păcuraru.
De cealaltă parte, Geoană crede că are soluţii pentru finanţarea creşterii pensiilor. Este vorba despre introducerea unei cote minime de 5% din veniturile realizate din producţia petrolieră (atac direct la câştigurile liberalului Dinu Patriciu), din comercializarea şi producerea de tutun şi alcool, din jocurile de noroc şi pariuri, din veniturile Imprimeriei şi Loteriei Naţionale. În plus, liderul PSD, cunoscut opozant al Fondului Proprietatea, a precizat că spre fondul de solidaritate al pensionarilor ar putea fi redirecţionat 50% din Fondul Proprietatea, dacă va deveni operaţional.

În loc de concluzie

Ultimul cuvânt – cel puţin deocamdată – l-a avut până la urmă tot ministrul muncii, Paul Păcuraru. Vorbind despre iniţiativa PSD, Păcuraru a declarat: „Dânşii au avut patru ani integrali la dispoziţie, fără turbulenţe, fără meteoriţi, fără populisme şi demagogie, să aplice. Nu i-a deranjat nimeni. De ce n-au aplicat-o? Pentru că n-au avut suportul financiar. Când PSD guverna România vă amintesc că valoarea punctului de pensie era 286 de lei. Acum, de bine de rău, este 396 de lei şi mergem spre patru sute şi ceva de lei“.

Lupta se mută-n parlament

La finalul întâlnirii de ieri, Tăriceanu a anunţat că lasă parlamentului decizia privind mărirea pensiilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS