21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLucrările la rampa de la Feţeni, relansate

Lucrările la rampa de la Feţeni, relansate

Primăria Râmnicu Vâlcea a publicat recent anunţul de participare pentru reluarea lucrărilor de la Feţeni. Cu milioane bune de euro blocate în conturi, autorităţile aşteaptă o firmă care să nu repete „performanţa“ italienilor de la Monticava.

VÂLCEA. Anunţul de participare a fost publicat încă de la începutul acestei săptămâni pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), autorităţile din Râmnicu Vâlcea aşteptând ca firmele interesate să îşi depună ofertele, anunţă oficiali ai primăriei din municipiu. Cu un buget total estimat la 11.349.000 de euro, proiectul rampei ecologice pentru deşeurile menajere de la Feţeni aşteaptă de ani buni finalizarea. Preluate iniţial de firma Monticava Strade din Italia, lucrările au fost abandonate în luna martie a anului 2006, constructorul fiind incapabil atât financiar, cât şi tehnologic  să mai continue proiectul în respectiva zonă. Mai mult, italienii au şters-o englezeşte cu o jumătate de milion de euro în conturi, bani plătiţi pentru ridicarea câtorva movile imense de pământ în zona Feţeni. După luni întregi de tergiversări şi nenumărate adrese către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), intermediarul finanţării europene, contractul cu italienii a fost reziliat abia spre sfârşitul anului. Între timp, proiectul a stagnat, şantierul degradându-se o dată cu trecerea lunilor. România s-a angajat să închidă majoritatea rampelor neecologice, printre care şi cea de la Râmnicu Vâlcea.
Obiectivul e însă strâns legat de construcţia noii rampe, fără de care groapa supraîncărcată de la Râureni nu poate fi închisă. Şi de aici a mai pornit încă un război, între Comisariatul Gărzii de Mediu din Vâlcea, care a închis pentru o perioadă vechiul depozit, şi primărie, pusă în situaţia să îşi „exporte“ deşeurile în localităţi aflate la 50 de kilometri. Primarul Mircia Gutău spune că, de fapt, pentru început, Râmnicul nu are nevoie decât de o celulă de depozitare la Feţeni, unitate ce poate fi deschisă la sfârşitul acestui an dacă procedurile se menţin în grafic. Edilul face aceste afirmaţii şi în condiţiile în care MFP a delegat recent atribuţiile de organizare a licitaţiei publice către primărie, la solicitările repetate ale autorităţii din Râmnic.

Condiţii drastice pentru firmele participante

Pentru a nu mai repeta erorile din primul contract, experţii primăriei au adăugat unele condiţii suplimentare pentru firmele care vor participa la licitaţia de atribuire a lucrărilor. Astfel, anunţul de participare prevede că  orice societate care participă la procedurile de atribuire trebuie să fi efectuat o lucrare asemănătoare în valoare minimă de opt milioane de euro şi alte două cu o valoare de 3,5 milioane de euro. De asemenea, contractantul desemnat câştigător va trebui să depună o garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea proiectului. Termenul-limită de depunere a ofertelor este 25 iulie. Documentaţia emisă de primărie mai arată că durata contractului este de 18 luni, iar dacă procedurile se menţin în termen, în luna ianuarie a anului 2009, rampa ecologică de la Feţeni ar trebui finalizată, iar cea de la Râureni închisă definitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS