10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConducerea STAR GLASS nu se ţine de cuvânt

Conducerea STAR GLASS nu se ţine de cuvânt

Angajaţii SC STAR GLASS Târgu Jiu nu i-au primit încă salariile restante, cu toate că directorii fabricii au promis într-un protocol semnat la terminarea grevei că vor vira primele tranşe până pe 19 iunie.

Gorj. Conducerea unităţii SC STAR GLASS nu a respectat termenii protocolului încheiat cu sindicatele. În urmă cu peste o săptămână, directorii SC STAR GLASS au reuşit să oprească greva muncitorilor, după ce au semnat un protocol, prin care le promiteau că vor achita în mai multe tranşe salariile restante. O primă tranşă de peste 400 de milioane de lei vechi, reprezentând o parte din lefurile de pe luna aprilie, trebuia plătită până pe 19 iunie. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, motivul invocat de conducerea societăţii fiind lipsa resurselor financiare. Altă tranşă trebuie dată până pe 1 iulie, restul salariilor neachitate pe luna mai urmând să ajungă la muncitori pe măsură ce firma va încasa banii pe marfă.

Nemulţumiri

În prezent, cuptorul vechi de sticlă este închis, peste 200 de oameni fiind trimişi acasă. Muncitorii sunt sceptici în ceea ce priveşte punerea în funcţiune a noului cuptor, administraţia anunţând că va încerca să facă rost de bani pentru a finaliza lucrările. Grigore Cazacu, liderul Sindicatului STAR GLASS, a declarat că a reuşit să-i convingă pe oameni să nu intre din nou în grevă: „Îmi este din ce în ce mai greu să îi stăpânesc. Oamenii sunt supăraţi şi mă întreabă de bani. Acum mă trag pe mine la răspundere, pentru că le-am spus că îşi vor lua banii pe 19 iunie şi pe bună dreptate fac acest lucru. Nu mai înţeleg ce se întâmplă. După ce au semnat protocolul în care se spune că, pe măsură ce se termină marfa la secţiile de finisare, oamenii vor fi trimişi acasă cu asigurarea a 75% din salariu, acum au venit cu un tabel de concedieri colective. Peste 140 de persoane vor să li se acorde între trei şi opt salarii compensatorii. Nu ştiu cum de s-au schimbat peste noapte şi au venit cu alt plan“, a declarat Grigore Cazacu.

Cerere de reorganizare

În acelaşi timp, şefii STAR GLASS Târgu Jiu au introdus ieri la Tribunalul Gorj o cerere prin care solicită intrarea societăţii în reorganizare judiciară. „Poate fi o soluţie ceea ce încearcă. Este foarte greu ca o astfel de unitate să-şi revină. Cei de la STAR GLASS au la bugetul de stat o datorie de peste 30 de miliarde de lei vechi şi, dacă li se va admite acţiunea, ne vom înscrie şi noi la masa credală pentru a ne recupera debitele. Problema este însă de altă natură la STAR GLASS. Ei exportă pe piaţa Uniunii Europene, iar deprecierea monedei euro îi dezavantajează. De asemenea, concurenţa produselor din China este foarte mare“, a precizat Dumitru Pârvulescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS