11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul, recepţionat peste doi ani

Centrul, recepţionat peste doi ani

Antreprenorul general al lucrărilor de modernizare a centrului Craiova mai are la dispoziţie o lună pentru a remedia deficienţele descoperite de primărie. În caz contrar, va pierde aproximativ 15 miliarde.

Chiar dacă a fost dat în funcţiune, centrul este departe de a fi terminat. Un proces-verbal de recepţie a lucrărilor în care sunt incluse atât fântânile arteziene, cât şi pavajul şi reţelele de canalizare de sub granit scoate la iveală problemele pe care le mai au de rezolvat UTI International şi subcontractorii săi cel târziu până pe 21 iulie. Comisia primăriei care a verificat pe teren cum a respectat constructorul indicaţiile din proiect a găsit deficienţe atât la fântâni, cât şi la celelalte componente ale centrului. Potrivit procesului-verbal, cele două fântâni din faţa prefecturii, care ar trebui să realizeze podul de apă, au funcţionat circa o săptămână pe perioada recepţiei. Mai mult, după atâta efort, li s-a ars şi o pompă pe care UTI trebuie să o înlocuiască, aşa cum scrie în obiecţiunile prezentate de primărie. Nici celebra fântână muzicală nu merge la capacitate maximă, doar 90%. În plus, UTI trebuie să regleze ecranul de apă, adică pânza să nu mai fie discontinuă. De asemenea, firma este obligată să separe contorizarea fântânilor de sistemul de irigaţii aferent părculeţului. Şi fântânile de pe Unirii o scaldă când vine vorba de funcţionare la parametri normali. La una trebuie făcut un montaj la o ţeavă perforată, iar la alta trebuie înlocuită pompa arsă.

Constructorii, artişti florari

Comisia primăriei a avut probleme şi cu aranjamentul pomilor şi florilor care ar trebui să mai înveselească piaţa dominată de granitul rece. Angajaţii constructorului au dorit să fie creativi şi au amplasat florile după cum i-a tăiat capul, chit că doar 15% din suprafaţa verde fusese presărată cu vegetaţia prevăzută în proiect. Surse din cadrul primăriei au declarat că municipalitatea va executa garanţia de 5% din valoarea contractului dacă UTI nu va remedia deficienţele constatate până pe 21 iulie, adică peste o lună. Primarul Antonie Solomon a spus că procesul-verbal de recepţie nu este final şi că acesta va fi semnat numai după ce lucrările din centru vor respecta proiectul întru totul. În ciuda neregulilor descoperite de primărie, directorul UTI Oltenia, Cristian Ignat, spune că acestea sunt probleme minore, care vor fi soluţionate în termenul stabilit. Cât despre procesul de recepţie finală, Ignat a spus că acesta va fi semnat abia peste doi ani, şi nu în iulie.
„Conform legii, procesul final se semnează după expirarea perioadei de garanţie, care în cazul nostru este de doi ani“, a spus directorul UTI.

Cât a costat centrul cu adevărat

Deşi mai mulţi oficiali ai primăriei au avansat de-a lungul timpului cifre despre costul total al lucrărilor de modernizare, în prezent se pare că nimeni nu ştie suma exactă. Hârtiile nu uită însă niciodată. Conform ultimelor documente semnate de primărie, UTI şi firmele cu care s-a asociat vor primi puţin peste 310 miliarde de lei vechi, cu aproape 20 de miliarde mai mult decât devizul iniţial.
La început, contractul a fost semnat pentru suma de 250 de miliarde de lei, dar a scăzut la 237 de miliarde după ce primăria a renunţat la unele lucrări. Apoi au apărut lucrări suplimentare în valoare de aproape 73 de miliarde de lei vechi, din care o parte au fost deja alocaţi prin hotărâre de consiliu în 2006, la începutul lucrărilor.

Reclamă pe centru

Chiar dacă nu au fost incluse în proiect, primăria intenţionează să amplaseze circa 16 panouri publicitare pe suprafaţa de granit a centrului, motiv pentru care va lansa o licitaţie în perioada următoare. Firma care va câştiga va fi nevoită să spargă astfel granitul proaspăt montat.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII