5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTribunalul copilului, prioritate

Tribunalul copilului, prioritate

Înfiinţarea instanţelor specializate pentru judecarea proceselor în care sunt implicaţi copii este o urgenţă, în primul rând pentru clarificarea situaţiei copiilor, a declarat şeful Autorităţii pentru Protecţia Copilului, Mariela Neagu.

Secretarul de stat din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului (ANPDC), Mariela Neagu, a spus că doreşte să aibă „cât mai repede“ o întâlnire cu ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, pentru a discuta despre înfiinţarea instanţelor specializate pentru copii, pentru că acest lucru este „o urgenţă“.
Potrivit şefului ANPDC, inexistenţa instanţelor specializate pentru judecarea proceselor în care sunt implicaţi copii se resimte cel mai acut în cazul copiilor străzii, care sunt exploataţi de părinţi, fără ca autorităţile să poată face ceva în acest sens.
„La legea pe care o avem, nu ar mai trebui să existe copii ai străzii, chiar dacă numărul acestora a scăzut în ultimul timp. După o întâlnire cu reprezentanţii direcţiilor generale de asistenţă socială din Bucureşti şi cu cei ai poliţiei mi s-a spus că problema cu care se confruntă este că aceşti copii sunt puşi de părinţi să cerşească sau să muncească şi, dacă ei încearcă să ia copilul, au nevoie de consimţământul părinţilor. Evident că părintele nu-şi dă consimţământul şi atunci ei au nevoie de o ordonanţă prezidenţială din partea judecătorului pentru minori, care la noi nu există, motiv pentru care copilul respectiv rămâne în stradă“, a precizat Mariela Neagu.

Proiect-pilot pentru înfiinţarea instanţelor specializate

Referitor la înfiinţarea instanţelor specializate, reprezentantul ANPDC a spus că există un proiect-pilot la Braşov, unde cauzele pentru minori se judecă separat. „Legea specifică faptul ca toate aceste cauze care implică copii să fie judecate cu prioritate. Este firesc acest lucru, copilul creşte în fiecare zi, iar dacă acesta se află într-o măsură de protecţie nepotrivită sau într-o situaţie de abuz şi de neglijare, înseamnă că noi suntem ignoranţi ai abuzurilor care se acumulează zi de zi“, a adăugat secretarul de stat.
Neagu a mai spus că, prin proiecte de finanţare de la UE, au fost pregătiţi magistraţi, personal medical, profesori sau poliţişti care, prin natura muncii lor, vin în contact cu copiii. „Am elaborat o serie de materiale, printre care unul pentru judecători, care a fost lucrat împreună cu Institutul Naţional al Magistraturii şi ni s-a promis că el va fi preluat în cursurile lor de formare. Am făcut, cred eu, tot ce se putea face pentru a pregăti cât mai bine, pentru ca, în măsura în care aceste instanţe specializate vor apărea, să nu fie un efort aşa de mare pentru Institutul Naţional al Magistraturii să preia aceste materiale“, a precizat secretarul de stat.

Instanţele specializate, până la sfârşitul anului

Înfiinţarea Tribunalului copilului a fost prevăzută în programul de guvenare şi măsura ar trebui pusă în practică până în 2008. Fostul preşedinte al Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) şi secretar de stat în Ministerul Muncii, Theodora Bertzi, a declarat, în mai multe rânduri, că apariţia instanţelor specializate ar grăbi măsurile care îi vizează pe copii. Aceste instanţe ar trebui să aibă judecători specializaţi în drepturile omului şi ale copilului, dar este nevoie şi de o pregătire psihologică specială. După o întâlnire avută cu ministrul justiţiei la începutul mandatului acestuia, la începutul lunii  mai, Theodora Bertzi declara că posibilitatea ca aceste instanţe specializate să apară până la sfârşitul anului în curs este foarte mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS