10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPD şi PSD se întrec în moţiuni simple

PD şi PSD se întrec în moţiuni simple

Democraţii au anunţat ieri- dimineaţă că în această săptămână vor depune două moţiuni simple la Camera Deputaţilor, pe sănătate şi agricultură. Liderul democrat a precizat că demersul este susţinut şi de PLD, iar textele sunt deja redactate. Moţiunea pe domeniul sănătăţii urma să fie trimisă Camerei în cursul zilei de ieri, iar cea privind agricultura va fi depusă astăzi.
Câteva ore mai târziu, şi PSD şi-a anunţat intenţia de a iniţia două moţiuni simple, pe aceleaşi domenii ca şi democraţii. Singura diferenţă este că social-democraţii vor ca textul privind sănătatea să fie dezbătut la Senat. Toate cele patru iniţiative trebuie discutate până la 30 iunie, când se încheie actuala sesiune parlamentară.

PSD: Noi am lansat ideea primii

Întrebat de ce partidul său nu depune moţiuni comune cu PD, având în vedere că sunt pe aceleaşi subiecte, Geoană a răspuns că PSD vrea moţiuni „pe bune“, făcute cu referire la cei doi ani şi jumătate de mandat al executivului. „Ne uităm cu deschidere la textele realizate de democraţi, dar ceva îmi spune că acestea vor să surprindă doar ultimele săptămâni din activitatea miniştrilor“, a spus Geoană, amintind că foştii membri ai guvernului, Gheorghe Flutur şi Mircea Cinteză, sunt acum membri ai PLD.
Liderul social-democrat a ţinut să precizeze că este o simplă coincidenţă şi că partidul său nu se „bate“ cu nimeni în moţiuni. „Noi am anunţat de acum două săptămâni că vom face acest lucru“, a adăugat Geoană. Şi a precizat că se mai pregăteşte o a treia iniţiativă similară, dacă guvernul va adopta ordonanţa de urgenţă privind Fondul Proprietatea, în şedinţa de mâine.

PD: Cerem demiterea miniştrilor

Prin cele două iniţiative, democraţii cer demiterea miniştrilor sănătăţii şi agriculturii, care au provocat prejudicii domeniilor pe care le gestionează „dezastruos“.
Moţiunea privind Sănătatea se numeşte „Astăzi, criza în sănătate are nume propriu: Eugen Nicolăescu“. Şi cere primului-ministru să propună revocarea din funcţie a ministrului sănătăţii. Dar şi să respecte programul de guvernare al Alianţei D.A. în domeniul sănătăţii, aşa cum a fost aprobat de parlament. Moţiunea pe agricultură se numeşte „Decebal Traian Remeş, groparul agriculturii româneşti“. Potrivit lui Boc, PD şi PLD îi cer premierului să propună revocarea din funcţie a ministrului Decebal Traian Remeş, „pentru incapacitate şi ignoranţă“ în domeniul agriculturii. Documentul reclamă întârzierea absorbţiei fondurilor europene pentru agricultură, din cauză că programul naţional de dezvoltare rurală nu a fost depus la Comisia Europeană. Întrebat ce părere are despre faptul că PSD va depune moţiuni simple pe aceleaşi domenii, Boc a răspuns că PD nu a negociat cu nimeni şi că democraţii vor vota orice moţiune la adresa Cabinetului Tăriceanu, indiferent de partidul care o depune.

Adoptarea moţiunii

Camera Deputaţilor sau Senatul pot adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moţiunea poate fi iniţiată de cel puţin 50 de deputaţi. Preşedintele Camerei nu va lua în considerare moţiunile care nu îndeplinesc aceste cerinţe şi nici pe cele care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS