17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMicii producători, păsuiţi încă şase luni

Micii producători, păsuiţi încă şase luni

Micii producători particulari, care au microferme şi îşi desfac produsele în pieţe, mai au timp să se pună la punct încă şase luni, deşi legislaţia în vigoare prevedea sistarea activităţii lor de pe 18 iunie, după ce termenul fusese prelungit de la 18 ianuarie 2007. Ciobanii vor avea timp, conform noilor acte normative, până la 1 ianuarie 2008, să îşi înscrie fermele şi să-şi declare obiectul de activitate, să îşi realizeze condiţiile de igienă şi să devină producători cu acte în regulă. „Termenul a fost amânat încă o dată, pentru că s-a înţeles că oamenii nu puteau face atât de multe lucruri, într-un timp scurt. Unii deja au demarat procedurile de înscriere şi, până în anul viitor, sperăm ca situaţia să fie mult îmbunătăţită“, a spus dr. Octavian Popescu, şeful Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor.
Ciobanii care vând în pieţe carne şi produse animaliere va trebui să îşi asigure în fermele din munţi condiţii de igienă stricte, atât pentru stâne, cât şi în ceea ce priveşte igiena personală, să îşi declare obiectul de activitate ca producători particulari şi abia apoi inspectorii sanitari îi vor putea autoriza să vândă în pieţe. Condiţiile sunt mai puţin dure pentru cei cu ferme de porci, deoarece acestea se pot adapta mai uşor normelor igienice, şi mult mai aspre pentru cei care cresc oi şi vaci, deoarece, spun ţăranii, este aproape imposibil să racordeze stânele din creierii munţilor la un sistem de apă.
Totuşi, noile norme le vor impune producătorilor să vândă brânza ambalată şi etichetată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS