14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFără sesiune extraordinară

Fără sesiune extraordinară

Partidul Conservator a solicitat conducerilor celor două Camere ale Parlamentului să convoace o sesiune extraordinară în care să se dezbată legea privind introducerea votului uninominal.
„Votul uninominal reprezintă singura metodă de a-l face pe senator sau pe deputat să fie responsabil nu faţă de preşedintele de partid, ci faţă de alegător. Dorim dezbaterea de urgenţă a acestei legi, întrucât în ultima vreme există partide care susţin această lege doar la nivel declarativ şi nu doresc transpunerea ei în realitate“, argumentează PC. Cererea a fost însă respinsă. Solicitarea nu se poate realiza, conform Constituţiei şi Regulamentului Camerei, a declarat secretarul Camerei, Ioan Munteanu (PSD).
El a precizat că, în urma discutării acestei chestiuni în şedinţa Biroului Permanent, s-a ajuns la concluzia că deputaţii conservatori au o cerere cu „iz de declaraţie politică“. „Domnul Lucian Bolcaş, vicepreşedinte al Camerei, le-a spus celor de la PC că ar fi bine să citească Regulamentul şi Constituţia înainte să facă declaraţii politice“, a relatat Munteanu.
„Discutăm despre o sesiune extraordinară, când nu avem un proiect (privind votul uninominal – n.r.) care să fi fost discutat în comisia de cod electoral“, a mai spus reprezentantul Camerei.
Potrivit Constituţiei, convocarea unei sesiuni extraordinare se face la cererea şefului statului, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.
Planul iniţial asupra căruia au convenit în urmă cu câteva săptămâni liderii partidelor parlamentare era ca proiectul de lege privind introducerea votului uninominal să fie adoptat de către deputaţi până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, însă acest lucru este puţin probabil să se mai întâmple.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS