5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiţi maestră în ceartă

Fiţi maestră în ceartă

Certurile ocazionale dintre îndrăgostiţi reprezintă elemente esenţiale pentru păstrarea relaţiilor, iar acest lucru este confirmat şi de cele mai fericite cupluri.

Motivul ar fi că o ceartă „sănătoasă“ duce la rezolvarea anumitor probleme care, vrând-nevrând, apar într-un cuplu. Numai că şi în „arta de a te certa“ există anumite reguli de care ar fi bine să ţineţi seama dacă vreţi ca totul să ducă la o rezolvare sau dacă vreţi să evitaţi ca o banală şi nevinovată ceartă să se transforme într-o scenă urâtă pe care o veţi regreta amândoi.
Nu vă feriţi să vă spuneţi punctul de vedere. Atunci când vorbiţi despre ceea ce nu vă convine, asumaţi-vă responsabilitatea şi exprimaţi-vă direct sentimentele, fără ocolişuri. Spunând „M-am simţit jignită că ai întârziat o oră după ce mi-ai spus că vii“, prezentaţi lucrurile exact aşa cum le percepeţi dumneavoastră şi îi daţi în acelaşi timp partenerului ocazia de a răspunde. Dacă, în schimb, aţi spune „Ai întârziat o oră şi mi s-au dat toate planurile peste cap“, acest lucru poate fi interpretat ca o învinuire, care ar putea avea drept consecinţă o reacţie furioasă ori defensivă.
Fiţi fair-play. În ceartă, întocmai ca în sport, oricât de mult v-ar tenta spiritul de competiţie să loviţi sub centură, atacând cu insulte, critici sau acuzaţii, rezistaţi tentaţiei. Dacă veţi încerca să câştigaţi lupta doar ca să vă declaraţi învingătoare, atunci există şanse foarte mari să pierdeţi. În loc să vă lăsaţi furată de dorinţa de a câştiga disputa cu orice preţ, păstraţi-vă calmul şi fiţi fair-play.  
Nu generalizaţi. În loc să bateţi câmpii despre cum partenerul dumneavoastră face asta „în general“ şi nu o face pe cealaltă, daţi-i exemple clare de situaţii în care comportamentul lui v-a deranjat. Pledoaria dumneavoastră va fi cu atât mai puternică dacă veţi aduce argumente concrete, iar partenerul dumneavoastră va înţelege ce anume v-a înfuriat. Dacă veţi da detalii, vă garantăm că veţi putea elabora împreună o strategie pentru a evita pe viitor problema respectivă.
Controlaţi-vă. Dacă simţiţi că vă clocoteşte sângele în vene şi că nu mai aveţi mult până ajungeţi la punctul critic în care veţi exploda sau dacă începeţi să spuneţi lucruri pe care ştiţi că mai târziu le veţi regreta, mai bine renunţaţi la „atac“ şi respiraţi adânc. Nu este nici o problemă dacă spuneţi „Sunt foarte supărată în momentul acesta şi simt nevoia să iau o pauză, trebuie să mă calmez. Ar fi mai bine să continuăm altă dată“. Dimpotrivă, în multe cazuri acest lucru este chiar indicat. Totuşi, nu folosiţi nevoia de a vă linişti ca pretext pentru a lăsa baltă discuţia. După ce vă calmaţi şi tensiunea vă revine la normal, încercaţi să găsiţi un moment potrivit pentru a continua discuţia.
Ascultaţi. Nu presupuneţi că deja ştiţi ce urmează să spună partenerul dumneavoastră. Nu îl întrerupeţi când vorbeşte, nu încercaţi să anticipaţi ce vrea să spună şi nu îi terminaţi dumneavoastră frazele. Oricât de tare v-ar enerva, dovediţi respect arătându-i că sunteţi un ascultător atent. Este foarte posibil ca din ceea ce el spune să aflaţi câte ceva care v-ar putea face să evitaţi astfel de situaţii pe viitor. Nu deviaţi de la subiect. Concentraţi-vă pe câte un subiect şi discutaţi-le pe rând. Dacă schimbaţi brusc discuţia sau dacă vă mai aduceţi aminte de câte ceva care vă scoate din minţi, nu veţi face altceva decât să complicaţi problema şi nu veţi ajunge la nici o rezolvare. Dacă aveţi şi alte nemulţumiri, păstraţi-le pentru următoarele certuri. Bucuraţi-vă împreună de rezolvarea problemei. Adevăratul câştigător al unei discuţii în contradictoriu dintre dumneavoastră şi partener trebuie să fie relaţia. Ţineţi minte că scopul unei astfel de discuţii este acela de a îmbunătăţi comunicarea şi „colaborarea“ din cuplu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS