8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHărţuită la 86 de ani

Hărţuită la 86 de ani

De opt luni, o bătrână din Craiova trăieşte un coşmar: este victima unor repetate agresiuni – şi nu de orice fel, ci sexuale! Agresorul este un vecin insistent, mai tinerel cu vreo 20 de ani, care, se pare, a făcut o adevărată fixaţie pentru bătrâna de 86 de ani. Acesta, văzând că nu-şi poate îngenunchea sub nici o formă victima, a trecut la artileria grea: băi cu sifon, violenţe şi chiar ameninţări cu moartea!

N-ar fi venit la ziar dacă nu ar fi fost într-o situaţie disperată, zice, fără ieşire. „Pur şi simplu nu mai pot să trăiesc liniştită“, îşi începe venerabila doamnă Lucica T. jelania, după ce înghite cu sete o pasilă de inimă. „Sunt o femeie serioasă, intelectuală, bătrână, am avut o căsnicie de 60 de ani fără cusur, acum sunt şi văduvă, sunt singură – unicul copil mi-a murit la şase luni după soţ… Aşa ceva nu este de acceptat: hărţuită zi de zi, înghesuită în garaj, ameninţată cu moartea! Şi de cine? De un bărbat care nu are ce face, care bea tot timpul, că îi lucesc ochii în cap ca la turbat… Care mă terorizează!… “

Primele atacuri, pedepsite cu amendă

„Coşmarul a început pe 11 august 2006…“. Doamna Lucica scoate din plăsuţa de pânză hârtii ajutătoare: copii după două plângeri la poliţie în care îl acuză de hărţuire şi agresiuni pe numitul Orţănescu Nicolae – vecinul – şi un act medical care să ateste deplinătatea facultăţilor sale mintale, în caz că cineva s-ar îndoi de ele. „Era pe la prânz, ieşisem în faţa blocului să întind rufe şi s-o aştept pe nora mea, care venea în vizită. Vecinul era cu prieteni de-ai lui, afară. Nu l-am băgat în seamă, ci mi-am văzut de treaba mea. Deodată, m-am simţit udă din cap până în picioare: mă stropise cu un sifon pe care îl avea la el, furişându-se lângă mine, pe nevăzute. Mai mult, domnul a şi început să râdă alături de prieteni, apreciind fapta sa cu necuviincioasele cuvinte: «Merge, merge!»…“
Oripilată încă de cumplita amintire, bătrâna îşi scoate ochelarii, îi şterge, îi pune din nou. Oftează din rărunchi şi începe să depene mai departe povestea.
„În ziua aceea m-a lăsat în pace. Dar a doua zi a fost mai rău!“, se confesează doamna Lucica.
12 august. Se întâmpla tot în jurul prânzului, când femeia a fost nevoită să meargă în garaj, unde avea depozitate alimente şi tot felul de lucruri trebuincioase în casă. Un lucru foarte important de menţionat – garajul doamnei este situat chiar în faţa ferestrei unde locuieşte vecinul. Bătrâna nu a luat în seamă acest amănunt şi a intrat liniştită în garaj. Nici nu s-a apucat bine de treabă, că doamna Lucica a tras o spaimă de moarte!
„M-am simţit luată pe la spate … de două braţe puternice, care m-au strâns să-mi rupă oasele…“, povesteşte bătrâna, cu vocea întretăiată de emoţia şi teama de atunci. „Mai să-mi dau duhul acolo, Doamne Dumnezeule… Şi ca să nu ţip, mi-a pus palma peste gură şi mi-a şuierat: «Taci, mama ta, că te omor!…» Cu greu am reuşit să scap din mâinile nemernicului…“, oftează, sfârşită, mâhnită şi răscolită doamna Lucica T.
Fireşte că întâmplarea nu a rămas fără urmări. Scăpată din întunericul garajului, bătrâna a alergat acasă, alertându-şi vecinii de scară cu plânsetele şi strigătele ei. Apoi a pus mâna pe telefon şi a chemat poliţia. Femeia a făcut plângere, agenţii au discutat cu vecinii şi cu Orţănescu, căruia, în cele din urmă, se pare că i s-a administrat o amendă pentru tulburarea liniştii.

Cărămida a umplut paharul

Au trecut opt luni de atunci, timp în care vecinul nu a mai dat semne că ar fi interesat de doamna Lucica T. – sau cel puţin nu s-a mai manifestat în vreun fel. Femeia de 86 de ani nu s-a liniştit însă. Astfel că din august 2006, povesteşte ea, s-a obişnuit să nu mai iasă din bloc neînsoţită, indiferent ce s-ar întâmpla. În garaj nu a mai intrat decât când era neapărat nevoie să ia vreun lucru, iar de stat în faţa blocului nu se încumeta decât rar, când fosta noră reuşea să-i mai facă vreo vizită. Cu toate măsurile de siguranţă luate, liniştea bătrânei văduve s-a destrămat iar acum vreo două săptămâni, când onoarea şi chiar viaţa i-au fost din nou ameninţate.
„Pe 3 iunie, când eram în curte, s-a repezit la mine cu violenţă! Mi-a vorbit urât, vulgar, a făcut apropouri neruşinate şi, văzând că nu îi răspund, a aruncat după mine cu o cărămidă. Din fericire nu m-a nimerit în plin. Cărămida s-a lovit de acoperişul garajului, s-a spart şi numai o bucată a ricoşat, lovindu-mă în cap…“, povesteşte doamna Lucica. Disperată, femeia a strigat după ajutor. Vecinii au ieşit val-vârtej, au luat rănita şi i-au acordat primul ajutor. Lucrurile nu s-au oprit nici aici. O săptămână mai târziu, pe 10 iunie, văduva a fost din nou ţinta atacurilor vecinului insistent.
„Eram cu nora mea în curte, dar nu a ţinut seama de asta: s-a repezit asupra mea, cu acelaşi limbaj vulgar şi atitudine violentă. Am fugit înăuntru, pe scări şi am sunat la nişte vecini de care Orţănescu este mai apropiat, să le cer ajutorul. Orţănescu nici nu i-a băgat în seamă. A strigat cât l-a ţinut gura că «nu se lasă până nu mă omoară, mă taie la gât şi mă aruncă la tomberonul cu gunoi»“, reproduce doamna T. groaznicele ameninţări care au băgat-o în sperieţi.
Aflată într-o situaţie critică – singură, fără nici un sprijin şi la o vârstă destul de înaintată pentru a ţine piept violenţelor unui om de 60 de ani, aflat mai mereu în stare de ebrietate, după cum precizează doamna Lucica – femeia şi-a pus ultimele speranţe în două instituţii: poliţia şi presa. La prima a apelat chiar a doua zi după ultimul incident. Iar la ziar a ajuns în momentul în care secţia de poliţie căreia i s-a adresat nu i-a dat nici un răspuns.
„Am depus o plângere, dar nimeni nu mi-a zis ce măsuri vor lua… Ce pot face eu în această situaţie? Nu pot să mă apăr altfel, la vârsta mea. Este vorba de un om violent, care consumă adesea alcool şi care, aşa cum mi-a spus soţia lui, nu se dă în lături să-şi agreseze nici familia. Este vulgar şi de necontrolat, iar eu – o victimă nejutorată şi foarte speriată! La anii mei, nu ştiu cât mai stau pe aici… dar vreau să-mi duc zilele liniştită, în pace …“

Răspuns de poliţist!

Contactat telefonic, subcomisar Valentin Gavrilă, şeful Secţiei 4 de poliţie Craiova, nu luase la cunoştinţă miercuri despre situaţia doamnei Lucica T. din Craiova. În cele din urmă, însă, în urma unor verificări în pripă, plângerea formulată de văduvă s-a găsit printr-un birou al Secţiei 4. Nu însă şi un răspuns edificator la ea.
„Nu pot spune acum cum se va soluţiona acest caz. Plângerea va urma etapele fireşti: va fi repartizată unui lucrător al secţiei, care va începe cercetarea cazului, va merge la locul faptelor, va lua declaraţii de la martori şi de la învinuit. În funcţie de rezultatul cercetărilor, vom lua măsurile necesare“, a spus subcomisar Valentin Gavrilă.
Căutat la domiciliu pentru a-şi apăra cauza, domnul Nicolae Orţănescu nu a dat nici un semn de viaţă reporterului GdS. Doar o perdea de la fereastră s-a mişcat, în clipa în care reprezentantul presei a plecat. Probabil de la vânt…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII