10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGreii liberali - cartier general la Craiova

Greii liberali – cartier general la Craiova

Aleşii locali PNL din toată ţara şi-au dat ieri întâlnire la Craiova unde, timp de două zile, participă la o şedinţă a Biroului Permanent Naţional al Ligii Aleşilor Locali ai PNL, organizaţie care numără 8.000 de primari, consilieri locali şi judeţeni.

Discuţiile, la care iau parte şi patru miniştri liberali (ai transporturilor, culturii, internelor şi relaţiei cu parlamentul), s-au axat pe organizarea şi modificarea regulamentului Ligii şi pe procesul de descentralizare şi autonomie al administraţiei publice locale. Conducerea liberală speră să afle astfel problemele cu care se confruntă la nivel local reprezentanţii PNL, dar îi va instrui pe aceştia şi cum să abordeze campania pentru alegerile europarlamentare. „Vom implica toţi aleşii locali în campania pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii trebuie să aibă cât mai multe informaţii“, a declarat deputatul PNL de Dolj, Mihai Voicu, totodată ministru pentru relaţia cu parlamentul. Acesta a precizat că aleşii locali PNL vor avea sarcină să mobilizeze populaţia la vot pentru a nu se repeta situaţia din celelalte ţări unde participarea la scrutin a fost foarte slabă.

Orban, incompatibil, dar rămâne în funcţie

Pe lângă problemele de administraţie locală, liderii PNL au atacat şi partidele care au depus moţiunea de cenzură împotriva guvernului.
„Este cea mai slabă moţiune de cenzură pe care am văzut-o în 18 ani“, a declarat Ludovic Orban, ministrul transporturilor. Acesta îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al LAL PNL, deşi nu mai este ales local. Orban îşi va păstra însă fotoliul în ciuda incompatibilităţii, deoarece, potrivit unui proiect de regulament iniţiat de Ligă care va fi supus aprobării, nu se vor organiza alegeri cu 12 luni înainte de cele locale, parlamentare sau prezidenţiale.

Atac la vârful PNL

Notă discordantă în grupul liberalilor adunaţi la Craiova a făcut secretarul general al LAL, Ionel Chiriţă, primar de Hârşova, care în mapa de prezentare a programului întâlnirii a inserat un apel către conducerea PNL de a-şi asuma înfrângerea de la referendum. „Decizia de susţinere a referendumului (de demitere a preşedintelui Traian Băsescu – n.r.) nu este doar o eroare, ci şi un grav deserviciu adus partidului la nivel de localitate, unii chiar arătând către primari (…) Lipsa unei autoevaluări oneste faţă de modul în care fiecare dintre noi s-a implicat în campanie ne poate crea în acest moment mari probleme în interiorul partidului“, se arată în apelul secretarului general al LAL PNL. Întrebat dacă vorbele sale sunt îndreptate împotriva preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu, susţinător al referendumului, Chiriţă a dat-o la întors, spunând că se referea, de fapt, la demersul PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS