10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomâni pe post de sclavi

Români pe post de sclavi

Organizaţi în patru reţele, traficanţii de carne vie se bazau pe naivitatea victimelor, racolate uşor din judeţele Dolj şi Olt, apoi obligate la sclavie sau prostituţie în Spania, Italia sau Portugalia.

Procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată din judeţul Olt au deferit justiţiei 11 persoane, acuzate de trafic de carne vie, după ce au racolat mai multe tinere din judeţul Olt şi le-au dus în străinătate, obligându-le să se prostitueze sau supunându-le sclaviei. Din cei 11 inculpaţi, doar unul – Mielescu Selejan, poreclit „Stainer“, de 36 de ani – a fost arestat, ceilalţi zece fiind încă de negăsit pentru poliţişti.

Locuri de muncă „bune“ pe trotuar

Anchetatorii au lucrat în paralel la patru cazuri de trafic internaţional de persoane.
În „Cazul Spania“ au fost puse sub acuzaţie trei persoane – Marius Ciocan şi sora lui, Elena, din municipiul Slatina şi Sorina Gheorghe din Bucureşti – învinuite că au recrutat mai multe fete din judeţul Olt, pe care, sub promisiunea oferirii unui loc de muncă bine plătit în străinătate, le-au transportat în Spania, unde le-au sechestrat şi le-au obligat să se prostitueze în diverse cluburi. Potrivit poliţiştilor Serviciului de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) Olt, fraţii Ciocan se ocupau cu recrutarea fetelor, iar Sorina Gheorghe era cea care se ocupa cu plasarea şi exploatarea victimelor.
O altă reţea de trafic de persoane care acţiona în Spania era alcătuită din patru membri ai unei familii din oraşul Corabia. Niculina Mihalache, împreună cu cei doi copii ai săi – Adrian Gabriel şi Marinela – şi Ilie Lăutaru (ginere) sunt acuzaţi că au racolat opt tinere din judeţ, pe care, sub promisiunea unui loc de muncă în Spania, le-au transportat în străinătate, unde le-au plasat ca prostituate. Mama şi fiul aveau ca atribuţii racolarea şi transportul tinerelor în Spania, iar fiica şi soţul acesteia plasau tinerele la diverşi bărbaţi amatori de sex plătit.

Racolarea credulilor

O a treia reţea – în „Cazul Portugalia“ – a racolat din comuna Iancu Jianu cel puţin 12 persoane, exploatate apoi prin muncă în Portugalia în condiţii asemănătoare sclaviei. Reţeaua era compusă din trei bărbaţi care şi-au schimbat de mai multe ori identitatea.
„A fost cel mai dificil caz deoarece era vorba de multe victime care au căzut pradă promisiunilor făcute de trei indivizi care îşi schimbau destul de des identitatea“, a declarat comisarul şef Dumitru Dumitru, şeful SCCO Olt. Potrivit anchetatorilor, Constantin Ghiocel, zis „Amar“, şi Petruş Pârvan, zis „Tabinel“, s-au ocupat cu racolarea credulilor, pe care i-au transportat în Portugalia, în localitatea Almerin, unde Selejan Mielescu, zis „Stainer“ i-a lipsit de libertate, reţinându-le paşapoartele şi exploatându-i prin muncă.
În al patrulea dosar – „Cazul Italia“ – a fost pus sub învinuire Victor Zamfir din comuna Calopăr, judeţul Dolj.
Acesta este acuzat că a racolat prin intermediul unor cunoştinţe trei fete, dintre care una din judeţul Olt, cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite în Italia. După ce le-a transportat pe fete în străinătate, Zamfir le-a obligat să practice prostituţia stradală o perioadă de timp, după care le-a vândut unor proxeneţi albanezi.

Doar unul în arest

Din cei 11 inculpaţi, doar Selejan Mielescu, zis „Stainer“, a fost arestat, iar pe numele fraţilor Ciocan au fost emise deja mandate europene de arestare. Magistraţii urmează să ceară emiterea unor astfel de mandate şi pentru ceilalţi opt inculpaţi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU