10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO măicuţă vrea la azil

O măicuţă vrea la azil

O măicuţă de la Schitul Ostrov din oraşul Călimăneşti, care trăieşte într-un adevărat lux, vrea un loc într-un azil, ca să o îngrijească statul.   

 VÂLCEA. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea vine, de o jumătate de an, o maică de la Schitul Ostrov, care solicită un loc în unul dintre cele şapte centre. Deşi toate centrele sunt pline şi alţi 30 de bătrâni, care au probleme foarte grave şi au nevoie de instituţionalizare,  sunt în aşteptarea unui loc, Maica Arcadia vrea neapărat la azil.
„O măicuţă a intrat în conflict cu stareţa şi cu surorile de la Schitul Ostrov şi vrea un loc într-un centru de asistenţă. În ultima perioadă s-au tot făcut presiuni asupra mea să o primim. M-a sunat şi primarul din Călimăneşti, Ilie Amuzan, şi un preot să o primesc. Din luna ianuarie 2007 mă confrunt cu această situaţie. Pentru început am cedat, deşi sufleteşte nu trebuia să accept această cerere pentru că avem vârstnici care au dosare pentru a obţine un loc în centru şi ei au situaţii mult mai grave. Nu mi se pare normală această situaţie pentru că biserica trebuie să ajute oamenii. I-am oferit o cameră la centrul de adulţi de la Bistriţa, lângă Mănăstirea Bistriţa. Nu a vrut să stea acolo, iar acum spune că vrea la centrul de la Lungeşti. Nu vrea să mă înţeleagă că nu avem locuri acolo şi am şapte persoane peste capacitate. De fiecare dată vine şi spune că vrea în centru pentru că nu o suportă surorile, că nu mai e bună de muncă“, a declarat Antonie Ceauşu, directorul adjunct al DGASPC Vâlcea.

 „Vreau singură într-o cameră“

Maica Arcadia, de 68 de ani, şi-a depus dosarul la DGASPC pentru a obţine un loc în centru, pe numele Aurelia Stan, cum o chema înainte de a se călugări. La dosar este şi un act medical, din care reiese că maica ar suferi de schizofrenie. „Sunt bolnavă, mă doare capul, am ameţeli, iar la Schitul Ostrov e treabă multă de făcut şi surorile nu te înţeleg. Trebuie să munceşti de dimineaţa până seara la plivit şi curăţat florile. Poţi să mori acolo că nu te întreabă nimeni de nimic. Am venit din Moldova, de la Mănăstirea Văratec. Am fost la un tratament la Călimăneşti, acum doi ani, când am văzut Schitul Ostrov şi mi-a plăcut, motiv pentru care am venit aici. Am 30 de ani de călugărie, dar nu mai vreau să aud de mănăstiri“, a spus maica Arcadia. Aceasta a mai povestit că a plecat de la centrul Bistriţa pentru că era situat lângă mănăstire şi se întâlnea cu stareţa de acolo.     
Antonie Ceauşu i-a explicat călugăriţei că la Lungeşti nu are locuri şi că, dacă vrea, îi găseşte o cameră liberă în chiliile de la Mănăstirea Mamu pe care le-a luat Episcopia.
„Am venit aici pentru cămin la stat, nu pentru mănăstire. Nu vreau să mai dau cu ochii de nici o stareţă. Vreau singură într-o cameră. Am pensie că sunt persoană cu handicap. Nu am pe nimeni. Am avut opt fraţi, dar au murit toţi“, a explicat maica Arcadia directorului DGASPC. Antonie Ceauşu i-a promis acesteia că, în prima şedinţă, o să susţină cauza ei. „La Lungeşti avem 60 de locuri şi acolo sunt şapte oameni în plus. Nu pot să scot trei oameni în curte ca să vă dau o cameră singură. Gândiţi-vă că în centru nu aveţi chilie separată ca la mănăstire“, a spus Antonie Ceauşu.

Maica Arcadia a fost căsătorită şi are doi copii

La Schitul Ostrov slujesc zece măicuţe şi un preot. Aici maicile nu au de lucru decât la bucătărie şi să îngrijească grădina de flori. Totul este curat şi luxos. Băile sunt îmbrăcate în gresie şi faianţă şi fiecare călugăriţă are camera ei la mansadă.  
 „Sunt oameni şi oameni şi fiecare e cu firea lui. Eu consider că venim la mănăstire ca să ne modelăm. I-am cerut ca zilnic să vină la slujbă pentru că asta e menirea noastră. Slujbele sunt obişnuite la fel ca la mănăstire. Facem trei slujbe pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara. De muncit avem doar în grădină. Facem cu rândul, câte două ore la două zile la plivit în grădină florile. Maica Arcadia pleacă când vrea, vine când vrea. Ea e nemulţumită tot timpul. E o fire dificilă.
De la începutul anului mă ameninţă că pleacă la azil. La masă nu vine cu noi pentru că zice că ne uităm urât la ea. Noi aici nu mâncăm nici un fel de carne şi s-a supărat când i-am zis. Stă cu uşa încuiată zi şi noapte“, povesteşte maica Mariami, stareţa Schitului Ostrov. Stareţa spune că maica Arcadia are aparţinători. „A fost căsătorită şi are doi băieţi. Are cine să aibă grijă de ea. La 51 de ani s-a călugărit şi a intrat în mănăstire. Încerc să rezolv problema. O să merg cu ea la Prea Sfinţia Sa Gherasim, episcopul Râmnicului, şi o să îi explicăm care e problema şi el va decide ce măsură să ia“, susţine maica Mariami.
Maica Teodora a slujit cu maica Arcadia la Mănăstirea Văratic. Maica Teodora afirmă că îi place la Schitul Ostrov şi că maica stareţă a înţeles tot timpul pe toată lumea. Aceasta spune că toată lumea se poartă bine cu maica Arcadia, numai că ea e dificilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII