6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElectrica trage CFR pe linie moartă

Electrica trage CFR pe linie moartă

Compania CFR Călători este la un pas de a fi executată de Electrica din cauza unei datorii de mii de miliarde de lei vechi pe care o are către aceasta. Ca să nu oprească circulaţia trenurilor, Ministerul Transporturilor a cerut guvernului o suplimentare de buget de 450 de milioane de lei.

CFR Călători riscă să rămână fără o parte din bunuri, după ce Electrica a pus sechestru asiguratoriu pe mai multe staţii de cale ferată, birouri, clădiri, a anunţat ministrul transporturilor, Ludovic Orban. Totodată, distribuitorul de energie electrică a ameninţat că va sista şi furnizarea de curent pentru trenuri, dar a precizat că nu va pune în pericol traficul feroviar, potrivit NewsIn. „Electrica va sista furnizarea electricităţii către CFR doar în punctele unde nu este pus în pericol traficul feroviar, în cadrul demersurilor de recuperare a creanţelor pe care le are la compania feroviară“, a declarat ieri directorul general al Electrica, Corneliu Stan. Potrivit acestuia, CFR are datorii atât la filialele Electrica aflate în portofoliul AVAS, cât şi la cele care au fost deja privatizate, fără a preciza valoarea acestora. Într-un comunicat al Ministerului Transporturilor, oficialii din transporturi spun însă că Electrica are intenţia de a sista furnizarea energiei electrice pentru tracţiunea trenurilor, întrerupere care va avea efecte directe şi imediate asupra circulaţiei trenurilor de călători, cât şi a celor de marfă. Ministrul Ludovic Orban a declarat că soluţia pentru plata datoriei de 4.500 de miliarde de lei este scoaterea la vânzare în următoarele patru – cinci luni, a unor terenuri ce aparţin CFR Infrastructură şi care nu mai sunt necesare companiei. Altă propunere vizează majorarea subvenţiei pentru CFR Călători, astfel încât aceasta să-şi plătească taxa de utilizare a infrastructurii feroviare către CFR Infrastructură.

CFR, datorii de 900 de miliarde către CEZ

CFR are datorii şi către CEZ Electrica Oltenia. Purtătorul de cuvânt al companiei de electricitate, Liana Tătăran, a declarat pentru GdS că societatea are de recuperat de la CNCF CFR 900 de miliarde de lei încă din 2004. „Există mai multe procese pe rol dintre care două le-am câştigat definitiv şi irevocabil. În urma acestor hotărâri vom institui sechestru asiguratoriu asupra CFR pentru suma de 303 miliarde, urmând ca pentru diferenţă să aşteptăm decizia instanţei“, a declarat Tătăran. Aceasta a precizat că CEZ nu a instituit nici un  sechestru asiguratoriu asupra bunurilor Regionalei CFR Craiova şi că îi furnizează în continuare energie electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS