24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele au ieşit bine la controlul MSP

Spitalele au ieşit bine la controlul MSP

Spitalul Judeţean Slatina trage de vechile datorii, în timp ce Spitalul Municipal Caracal ţinteşte titlul de cea mai bună unitate spitalicească.

OLT. Raportul comun al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt a fost trimis Ministerului Sănătăţii Publice, la aproape o lună de la demararea controlului în toate unităţile spitaliceşti, în rândul medicilor de familie şi al farmaciştilor. Directorul ASP şi preşedintele CJAS participă la întâlnirea cu ministrul sănătăţii publice, în cadrul căreia se vor dezbate concluziile controalelor iniţiate de minister.
Nu s-au constatat deficienţe majore în nici o unitate spitalicească verificată de ASP. Cheltuielile nu au depăşit banii alocaţi, sumele mai mari cheltuite în primul trimestru fiind cauzate de costul ridicat al utilităţilor iarna. Şi plata datoriilor se face în termen, cu o excepţie. Spitalul Judeţean Slatina trage de datorii din 2004 şi 2005, de peste 100 de miliarde, şi mai are de rambursat restanţe din 2006, de 33 de miliarde. Celelalte spitale stau bine la acest capitol, situaţia Spitalului Municipal Caracal fiind cea mai bună. ASP a subliniat problema deficitului de medici specialişti în aproape toate unităţile.

Nu se completează corect foi de observaţie

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a consemnat anumite deficienţe. Există foi de observaţie care nu au completate toate rubricile, iar în multe cazuri aceste omisiuni costă bani, situaţie înregistrată la Spitalul Judeţean. Inspectorii au mai constatat că raportarea pe DRG (caz medical rezolvat) nu corespunde totdeauna cu consemnările din foile de observaţie. Alt aspect constatat este acela al neconsemnării protocolului operator în foile de observaţie, existând doar o trimitere la registrul sălii de operaţie. Pentru aceste deficienţe s-au stabilit planuri de măsuri şi s-au dat avertismente, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a CJAS, jr. Gabriela Pavel.
În privinţa aplicării programelor de sănătate nu s-a regăsit, la Slatina, programarea bolnavilor de diabet pentru controlul periodic.
 Dacă farmaciile s-au aprovizionat cu medicamentele necesare bolnavilor de diabet, la medicul de familie nu trec toţi pacienţii aflaţi în evidenţă cu această afecţiune.
Inspecţia Sanitară de Stat a raportat deficienţe constatate în spitalele din judeţ şi amenzi de câteva zeci de milioane de lei vechi aplicate, precum şi planuri de măsuri stabilite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU