8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul blochează activitatea guvernului

Parlamentul blochează activitatea guvernului

Pentru prima dată în 17 ani, plenul senatului a respins proiectul de lege privind abilitarea guvernului de a elabora ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare. Deşi iniţiativa avea un raport de admitere din partea Comisiei juridice, ieri, cu 47 de voturi „pentru“, 17 voturi „contra“ şi patru „abţineri“, senatorii au votat împotrivă. Proiectul urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru acest act normativ. Situaţia s-ar putea repeta şi acolo, întrucât doar reprezentanţii PNL şi UDMR susţin proiectul de lege. Parlamentarii intră în vacanţă la 1 iulie şi revin pentru sesiunea din toamnă, la 1 septembrie.

Dezbaterile în plen

Argumentele prezentate de către liderii grupurilor parlamentare ale PSD, PD, PRM, PC au fost dintre cele mai diverse. „Guvernul are destule sarcini de îndeplinit pentru a nu primi pe perioada vacanţei parlamentare posibilitatea de a emite ordonanţe“, a arătat liderul PSD, Mircea Geoană.
În opinia liderului grupului PRM din Senat, Gheorghe Funar, „în acest an, executivul a fost hărţuit, nu a fost lăsat să lucreze, iar principala sa preocupare trebuie să fie pentru integrare şi nu pentru legiferare“. O explicaţie mult mai simplă a oferit liderul PD din Senat, Radu Berceanu. El a afirmat că, de obicei, această abilitare a fost acordată de majoritatea care susţinea guvernul în parlament, iar acum, susţinerea nu mai există.
Aşa cum era de aşteptat, PNL şi UDMR au susţinut proiectul de lege în plenul Senatului.
Liberalul Puiu Haşotti a atras atenţia că „parlamentul va trebui să fie convocat pe perioada vacanţei, în cazul în care va fi necesară iniţierea unei ordonanţe de urgenţă“.
„Este o necesitate, pentru că există termene care expiră în miezul verii şi, dacă nu se face o prelungire a lor, legile rămân fără temei şi pot exista urgenţe chiar şi pentru implementarea acquis-ului comunitar“, a declarat senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.

Soluţia de avarie

Secretarul de stat pentru relaţia cu parlamentul, Cristina Pocora, spune că, dacă şi deputaţii vor lua o decizie similară, executivul ar putea recurge la ordonanţe de urgenţă, iar parlamentarii vor fi chemaţi din vacanţă pentru a le aproba. „Consider că senatorii au făcut o greşeală. Sper ca această eroare să se repare la Camera Deputaţilor, care este for decizional“, a declarat secretarul de stat liberal.
Potrivit articolului 115 din Constituţie, „guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora“. Însă, ordonanţa respectivă nu poate intra în vigoare fără să fie aprobată de parlament. Iar dacă acest for se află în vacanţă, Legea fundamentală prevede convocarea unei sesiuni extraordinare „în mod obligatoriu în cinci zile de la depunere sau, după caz, de la trimiterea ordonanţei de urgenţă“.

Ce spune Constituţia

Potrivit Constituţiei, executivul poate cere legislativului să fie abilitat să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul unor legi organice. Printre actele normative pe care guvernul intenţiona să le adopte în această vară se numără: rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2007; reglementări privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici; reorganizarea/restructurarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat; măsuri privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU