20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal4.300 de elevi vor susţine testele naţionale

4.300 de elevi vor susţine testele naţionale

VÂLCEA. Peste câteva zile încep emoţiile pentru absolvenţii clasei a VIII-a. Examenele naţionale debutează luni, 18 iunie, cu prima probă a testelor naţionale – limba şi literatura română, când aproape 4.339 de elevi, repartizaţi în 18 centre de testare, vor susţine primul examen din viaţa lor. Lucrările acestora vor fi corectate în trei centre de evaluare: Grupul Şcolar „Ferdinand I“, Grupul Şcolar Forestier şi Grupul Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea.
„Anul acesta este prima oară când elevii ştiu variantele de subiecte, care au fost publicate pe internet. Au dreptul să se prezinte la testele naţionale atât persoanele care au promovat clasa a VIII-a de gimnaziu din seria curentă, cât şi cele din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate sau testele naţionale, indiferent de vârsta candidatului. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină testele naţionale, fără taxă“, a declarat Paul Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea.
Examenul cuprinde trei probe obligatorii pentru elevii care au absolvit cursurile în şcoli cu predare în limba română (limba şi literatura română, matematică şi istoria românilor sau geografia României), în funcţie de opţiunea fiecărui candidat. Elevii care au absolvit cursurile clasei a VIII-a la o unitate şcolară cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine şi o probă de limbă maternă. În zilele următoare, respectiv 20 şi 21 iunie, sunt programate probele scrise la matematică, respectiv, la alegere, istoria românilor sau geografia României. Prima afişare a rezultatelor va avea loc pe 24 iunie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Rezolvarea acestora este prevăzută în perioada 25 – 27 iunie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe 28 iunie. Şedinţa publică pentru tragerea la sorţi a comisiilor din centrele de examen şi de evaluare pentru teste naţionale 2007 va avea loc sâmbătă, la ora 9.00, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS