16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal17 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990

17 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990

Angajaţii de acum ai Companiei Huilei din Petroşani spun că mineriada a fost o greşeală la care au contribuit şi organele statului. Toţi ştiu şi afirmă că adevărul nu va ieşi niciodată la iveală, că adevăraţii vinovaţi încă nu au fost traşi la răspundere.

Minerii din Valea Jiului nu mai vor să îşi amintească de mineriada din 13-15 iunie 1990, majoritatea celor care lucrează acum în subteran fiind de părere că a fost o greşeală pe care au făcut-o colegii lor, manipulaţi de fosta clasă politică. Acum, doar foarte puţini ortaci care au participat la acele evenimente mai lucrează la mină, iar ei nu mai vor să vorbească despre acele momente, după ce au fost anchetaţi în nenumărate rânduri şi au avut numai de suferit.

Nu ar mai repeta greşelile

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului a declarat că astfel de evenimente nu vor mai porni niciodată din Valea Jiului, iar pentru ce s-a întâmplat atunci minerii şi-au cerut scuze în 2005 întregii ţări. „Nu cred că astfel de evenimente se pot repeta. Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului
şi-a cerut scuze, acum doi ani, populaţiei României şi victimelor acelei mineriade. În actuala conjunctură şi în contextul Uniunii Europene, nu-şi au rostul protestele de stradă, mai ales că, pe cale amiabilă, pe calea dialogului, problemele se pot rezolva mult mai bine, bineînţeles cu concursul autorităţilor, al factorilor responsabili, care trebuie să rezolve problemele Văii Jiului şi ale judeţului Hunedoara, în general“, a declarat Zoltan Lacataş.
Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului sunt de părere că adevărul despre mineriada din 1990 nu a ieşit încă la iveală şi nici nu cred că se va afla vreodată cine au fost vinovaţii. „Din informaţiile pe care le avem, minerii au fost manipulaţi, dezinformaţi. Cert este că ei nu aveau cum să ajungă singuri în acele zone din Bucureşti, la sediile partidelor politice sau să recunoască oamenii pe stradă“, a precizat preşedintele LSMVJ.

Un singur condamnat

În urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990, singura persoană condamnată la opt ani de închisoare, din care a făcut cinci, a fost Deneş Domokoş, lăcătuş la mina Livezeni, pentru că ar fi încercat să-i taie capul cu securea lui Marian Munteanu, liderul studenţilor din acea vreme. Omul a negat în repetate rânduri că ar fi fost vinovat, iar alţi mineri vorbesc despre persoane care au intrat în umbră şi despre care nu au mai auzit nimic.
Pentru toţi cei care locuiesc în Valea Jiului, acele vremuri nu au cum să fie date uitării, la fel ca şi pentru cei ce erau în Bucureşti. Mineriada de acum 17 ani a adus României numai deservicii, iar Valea Jiului a devenit locul din care au plecat brutele, chiar dacă un singur miner a fost condamnat.
În tot acest timp, activitatea în perimetrele miniere a fost restrânsă, pe motivul ineficienţei, iar minerii sunt tot mai puţini şi mai resemnaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS