Sindicaliştii i-au fluierat pe patronii CEZ OlteniaSindicaliştii de la CEZ Oltenia au protestat împotriva politicii salariale şi de personal a patronatului. Ei au fost susţinuţi de colegii din BNS, care vor protesta şi la Ambasada Cehiei la Bucureşti. Litigiul de muncă va continua pe rolul instanţelor de judecată.

Aproape 1.000 de persoane au participat ieri, la Craiova, la un miting de protest împotriva politicilor salariale şi de personal duse de grupul ceh CEZ – acţionarul majoritar de la ELECTRICA Oltenia.

Sindicaliştii acuză patronatul că nu respectă legislaţia muncii valabilă în România şi că nu acordă salariile valabile la nivel de ramură a energiei, unde retribuţiile minime sunt de 620 de lei. În al doilea rând, oamenii spun că nu au fost consultaţi atunci când societatea a fost divizată în CEZ Vânzare şi CEZ Distribuţie, proces în urma căruia contractul colectiv de muncă nu a fost preluat în ambele firme. În al treilea rând, angajaţii susţin că s-au săturat să fie înjuraţi de consumatori din cauza noului sistem de facturare, plin de erori. Sindicaliştii au avut o şedinţă la Casa Ştiinţei şi Tehnicii, apoi au pornit în marş pe traseul bulevardul Titulescu – Piaţa Prefecturii, unde li s-au alăturat colegii de la organizaţiile afiliate la Blocul Naţional Sindical (BNS).


Grevă de solidaritate la nivelul BNS

Pe traseu, coloanele de manifestanţi s-au oprit în faţa sediului CEZ din centrul oraşului şi, într-un cor de fluierături, au început să scandeze: „Afară cu CEZ-ul din ţară!“ şi „Hoţii! Hoţii!“. „Am ajuns sclavi pe plantaţie“, spuneau unii lideri ai sindicaliştilor. „Vom face un protest la Ambasada Cehiei, întrucât CEZ este companie de stat. Statul ceh trebuie să-şi oblige reprezentanţii să respecte legile muncii din România. Apoi vom face acţiuni de acest gen unde au ajuns cehii, ajutaţi de lichelele româneşti din slujba lor. Voi supune la vot inclusiv declanşarea grevei de solidaritate la nivelul BNS“, a spus, în faţa manifestanţilor, Matei Brătianu, secretarul general al BNS.

La rândul lor, reprezentanţii CEZ spun că aşteaptă soluţionarea conflictului de muncă în justiţie, în paralel cu continuarea negocierilor cu sindicatele. „Noi considerăm că nu s-a încălcat legislaţia românească. Separarea activităţilor de vânzare şi distribuţie a fost cerută de o directivă a UE. Există câteva procese pe rol, la Curtea de Apel Bucureşti, şi aşteptăm rezultatele. În ceea ce priveşte salariile, oferta a fost majorată de la 10 la 15%, mărire aplicabilă la salariul de bază. Până acum, propunerea era de 10% aplicabil la salariul de bază şi 10% – motivaţional“, a spus Liana Tătăranu, purtătoare de cuvânt a CEZ-Electrica Oltenia.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. neutru de electrica said:

  o tara de hoti si de timpiti! cum au privatizat guvernantii elecrica cind cezul este de stat? oare nu sa stiut ca aceasta companie este in proportie de 61% s statului ceh? adica statul roman nu putea sa puna pe picioare electrica si a vindut-o la statul ceh . ce privatizare este asta? sau unii domni de la guvernare au luat comisioane de ordinul milioanelor de euro? oare chiar asa de timpiti suntem? sau nu suntem in stare sa ne vindem singuri curentul pe care il producem?rusine sa va fie domnilor guvernanti dar de asa privatizari nu avem nevoie!

 2. stalin said:

  Astea sunt AFACERILE extraordinare incheiate de P.S.D.ul lui Nastase care are acum tupeul sa iasa pe post si sa ne povesteasca ce bine era pe vremea lui.Un nenorocit……….. …

 3. ana said:

  electrica o retea de mafiotii ….de fapt salariatii (unii) nu au nici o vina , au niste salarii de mizerie,conditiile in care lucreaza sunt mizerabile iar munca este pina la epuizare….nu se platesc orele suplimentare si multe altele.dar…..sunt aproape fortati sa stea peste program deoarece nu este personal suficient sau daca sunt copiii lui tata(pilosiii) binenteles ca aceea rup internetul in doua iar fraierii muncesc pina la epuizare. asta este romania…..

 4. Vilort said:

  CEZ= Cesky Electricescaia Zavoda.Adică Uzina Electrică Cehă. Firmă de prestigiu în S-V-E Europei. Cred că o să auzim de bine, după ce am uitat că CINEVA ne-a minţit cu “Să trăiţi bine”.
  -Unde lucrezi? -La CEZ Distribuţie! -Adică, unde în Cehia? – ŢŢŢ, în Oltenia! – E de bine! Se vede că am intrat în Europa, dar fără Geografie…..

 5. laur2000 said:

  Sa stie patronatul ceh ca SMECHERIA nu s-a inventat in cehia. Probabil ca Ceausescu se rasuceste in mormant pentru interventia din 1966 cand URSS-ul intrasera cu trupe in Cehoslovacia si a fost foarte vehement. La fel si cu soldatii nostri care au pierit in lupta in Muntii Tatra…….eh…… .pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti ! Dumnezeu sa-i ajute !

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 13 iunie 2007

Actualitate

» ACR protesteaza împotriva propunerii de a interzice detectoarele de radar
» Mai puţină birocraţie în învăţământ din 2008
» 28 de imigranţi recuperaţi în Malta
» Despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă, acordate până la 1 august
» Pensionarii vor picheta sediul Guvernului şi al prefecturilor
» Teză cu subiect unic la română
» Înmormântare cu efecte speciale
» Vocile cartierului intră în vacanţă
» Casa Albă regretă atentatul din Liban
» Financial Times: România şi Bulgaria scapă de sancţiuni
» Franco Frattini: Nu putem accepta martorii anonimi, în cazul închisorilor secrete ale CIA
» Vânzările autoturismelor second-hand au scăzut cu 40%

Local

» ELECTROPUTERE, cumpărată de arabi
» Chilipiruri pentru dom’ prefect
» Sindicaliştii i-au fluierat pe patronii CEZ Oltenia
» Baie comunală de 1,5 miliarde de lei
» Scurte ştiri
» Şi-a incendiat gospodăria
» Nici un lac de agrement amenajat
» Bătaie între minori la Izbiceni
» Furt de lemne
» Concurs de rabe pe DN 67
» Blestemul zebrelor
» Tir răsturnat la Pădurea Sarului
» Drumurile naţionale, în ceaţă
» Pensionarii se bat pe locurile de tratament de pe litoral

Dolj

» Reconstrucţia Rastului, pe ultima sută de metri

Gorj

» Maria Băndoiu şi colecţia sa de costume populare
» Paznici, la furat de gazolină
» Greva de la STAR GLASS continuă
» Autorul unui accident s-a ascuns

Sport

» Scurte ştiri
» Gallovits, în sferturi
» Pavel se descurcă în Germania
» O singură necunoscută

Bani & Afaceri

» Opel Antara este urmaşul Fronterei
» CEZ nu va face debranşări
» BCR şi CEC, luate la bani mărunţi
» Ford vrea Daewoo Craiova pentru a face faţă cererii în Europa
» Începe construirea fabricii Pirelli de la Bumbeşti-Jiu

Magazin

» Muşchi umplut
» Fereşte-te de radar!
» Capelvenere, o ferigă pretenţioasă
» Energie electrică
» Briard, un câine de familie
» Cum alegem aparatul de aer condiţionat
» Poligloţi în scutece
» Bancul zilei
» IA TE UITĂ

Opinii

» O moţiune ca o loţiune

Top