10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReconstrucţia Rastului, pe ultima sută de metri

Reconstrucţia Rastului, pe ultima sută de metri

Reconstrucţia caselor distruse de inundaţiile care au devastat comuna doljeană Rast e aproape terminată.

Construcţia caselor din Rastul Nou, localitatea creată la şase kilometri de comuna pusă la pământ de revărsarea Dunării din primăvara lui 2006, a fost oprită la începutul iernii trecute după ce primarul Iulian Silişteanu a reclamat că o cantitate mare de balast necesar la turnarea fundaţiei caselor, aproximativ 10.000 de metri cubi, a dispărut fără urmă. Peste 200 de familii de sinistraţi care trebuia să-şi reconstruiască locuinţele cu bani şi materiale primite de la guvern au fost nevoite să-şi petreacă iarna pe la rude şi prieteni.

Balastul propriu a salvat casele

În timp ce ancheta pentru găsirea vinovaţilor în furtul de balast a rămas suspendată, primarul Silişteanu, principalul suspect al poliţiştilor în acest caz, a continuat lucrările de construcţie a caselor cu balastul provenit chiar de la balastiera de pe teritoriul comunei Rast. „A ţinut şi vremea cu noi, a fost cald şi bine şi lucrăm la foc continuu, că, dacă stăteam după anchetă, ni se strica şi cimentul. Aşa am făcut contract de participaţiune cu un exploatator de balast şi am făcut casele. Sunt gata 725 şi aveam de făcut 816, cu tot cu cele de la fundaţia lui Becali. Cred că vom mai da în folosinţă vreo 40 săptămâna asta“, a spus Silişteanu. 761 de case din noua localitate  au fost făcute prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe sau prin forţe proprii de către sinistraţi cu bani şi materiale de la guvern. Restul de case, până la 816, au fost ridicate de diferite fundaţii care s-au implicat în ajutorarea sinistraţilor din Rast.

Rastul Nou, inaugurat cu ţuică

Edilul-şef din Rast e hotărât ca, în câteva săptămâni, când vor fi gata toate casele din satul nou, să facă sfeştania aşezării şi să înlocuiască şampania folosită la inaugurarea caselor executate prin ANL cu ţuică.
„Nu mai punem şampanie pe masă, că e apă îndulcită. Punem ţuică şi facem sfeştanie. A început lumea deja să se obişnuiască aici, dar le mai trebuie garduri. L-am rugat pe domnul prefect să le ia oamenilor garduri, dar văd că nu le-a dat nimic până acum“, a spus Silişteanu.
Iarna trecută, autorităţile judeţene au inaugurat reţeaua de drumuri, dar şi pe cea de alimentare cu apă a localităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU