9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii se bat pe locurile de tratament de pe litoral

Pensionarii se bat pe locurile de tratament de pe litoral

Mii de vârstnici şi-au depus cererile pentru concedii de tratament în staţiuni. Cea mai mare dorinţă a pensionarilor vâlceni este să ajungă pe litoral.

Datele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vâlcea indică faptul că există un număr mai mare de cereri de concedii de tratament decât numărul de bilete alocate judeţului. Potrivit registrelor CJP, de la începutul anului până în prezent s-au primit aproximativ 7.000 de bilete de tratament, în condiţiile în care pentru aceeaşi perioadă 7.900 de pensionari au depus cereri pentru concedii subvenţionate de stat. Conducerea CJP arată însă că numărul mic de bilete în comparaţie cu cel al pensionarilor doritori nu constituie un impediment de netrecut în satisfacerea doleanţelor acestora. „Facem suplimentări la începutul fiecărei serii aşa că suntem siguri că vor acoperi cererile. Mai greu este că aproape toţi pensionarii vor un loc de tratament pe litoral, iar acest lucru este imposibil de realizat pentru toţi cei care cer asemenea bilete“, a declarat Gabriel Andreescu, directorul executiv al CJP. El mai spune că persoanele de vârsta a treia ar trebui să se gândească şi la alte staţiuni din ţară, unde pot beneficia de acelaşi tratament.

Staţiunile vâlcene, cele mai căutate

Andreescu spune că în acest moment staţiunile din judeţul Vâlcea sunt cele mai căutate şi au adunat cele mai multe cereri de bilete. Căciulata, Călimăneşti sau Olăneşti vor fi însă detronate în curând de Mamaia sau Eforie, lunile iulie şi august aducând o adevărată „migraţie“ a pensionarilor către plajele Mării Negre. „În Căciulata aş putea merge oricând pentru că e foarte aproape. La mare însă nu am mai fost de 20 de ani“, a spus un pensionar ce tocmai îşi depusese o cerere pentru litoral. Directorul CJP spune însă că oamenii ar trebui să înţeleagă că biletele eliberate de instituţia sa nu sunt de odihnă, ci de tratament. Pentru a putea beneficia de aceste facilităţi, pensionarii trebuie să depună pe lângă cererea adresată CJP şi un bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, ultimul cupon de pensie şi o copie după actul de identitate. Vârstnicul plăteşte pentru bilet numai jumătate din pensia sa, restul fiind acoperit din bugetul asigurărilor sociale de stat. Procedura stabileşte o listă, pe serii, cu datele la care pensionarii îşi pot ridica biletele, la fel ca şi anul trecut.
În topul preferinţelor mai figurează şi staţiuni ca Băile Felix sau Herculane, faimoase pentru tratamente ale bolilor cardio-vasculare. Conducerea instituţiei vâlcene avertizează însă că biletele sunt netransmisibile şi că nu pot fi eliberate decât titularului. „Există două excepţii în care putem elibera altcuiva. În primul rând se pot da soţului sau soţiei celui în drept să le primească. A doua excepţie este aceea că biletul poate fi ridicat de o persoană împuternicită prin procură notarială“, a explicat Andreescu. Directorul de la CJP spune însă că există zile în care ghişeele instituţiei sunt luate cu asalt deoarece mulţi dintre beneficiarii biletelor de tratament uită să vină la data stabilită şi se prezintă prea devreme de teama de a nu-şi pierde locurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS