6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSinistraţii ar construi, dar nu au cu ce

Sinistraţii ar construi, dar nu au cu ce

Peste speranţele sinistraţilor din Poiana-Seciuri, comuna gorjeană Roşia de Amaradia, s-a aşternut praful, 54 de familii aşteptând de o jumătate de an să primească materiale de construcţii pentru a-şi ridica alte case, în locul celor afectate de alunecările de teren.

Sinistraţii de la Poiana-Seciuri, comuna Roşia de Amaradia, îşi clădesc locuinţele din promisiuni, zeci de familii aşteptând în zadar să se intereseze cineva de soarta lor. După ce au văzut anul trecut cum natura dezlănţuită le-a răpit munca de o viaţă consătenilor lor, care au reuşit să se mute în alte case la Albeni şi Cojani, câteva zeci de familii din Poiana-Seciuri aşteaptă acum să facă acelaşi lucru. Din nefericire, nu este posibil, întrucât locuinţele încă nu au fost construite. Deoarece casele li se degradau de la o zi de alta, din cauza alunecărilor de teren din zonă, 54 de familii au fost trecute pe o listă de aşteptare, pentru a putea beneficia de materiale de construcţie de la guvern. Autorităţile locale au depus toată documentaţia necesară la ministerele de resort şi la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, încă din luna ianuarie, însă de atunci nimeni nu a mai dat vreun semn de viaţă.

2.000 de lei de la consiliul local

După cum a precizat Cristinel Faităr, primarul din Roşia de Amaradia, cele 54 de familii trebuie să îşi construiască locuinţele în regie proprie. Consiliul local le va acorda câte 2.000 de lei ca ajutor pentru a putea demara lucrările, însă materialele întârzie să apară şi sunt puţine şanse ca acestea să sosească până la sfârşitul verii. Unul dintre motive este legat de procedurile care trebuie îndeplinite şi licitaţiile care trebuie organizate la nivelul guvernului, în vederea achiziţionării materialelor de construcţie necesare. „Aceste case în regie proprie trebuie construite la Cojani, Târgu Cărbuneşti. Acolo ne-au fost repartizate 300 de loturi pe care putem să le folosim fără probleme. Încă din decembrie 2006 am făcut documentaţia şi pentru cele 54 de familii, circa 150 de persoane. Împreună cu prefectura şi consiliul judeţean am depus toate actele la guvern. Nici până acum nu s-au demarat procedurile pentru organizarea licitaţiilor. Sunt adrese la ANL, la Ministerul Transporturilor şi Locuinţei şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Au tot schimbat la secretari de stat, de nu mai ai cu cine să vorbeşti, că nu cunosc problema. Eu nu ştiu unde o să-i adăpostesc pe cei din Seciuri, dacă peste noapte o să rămână fără case. Avem posibilităţi de cazare pentru cinci – şase familii maximum“, a declarat primarul Faităr.

Trebuie reparat şi ce s-a făcut

În prezent, pentru sinistraţii din Roşia de Amaradia, Bustuchin şi Albeni au fost construite în Cojani şi Albeni aproape 200 de case. În Cojani, lângă Târgu Cărbuneşti, au fost ridicate prin ANL 24 de locuinţe sociale pentru sinistraţii din Seciuri şi 34 pentru cei din Bustuchin. De asemenea, la Albeni, ANL a construit 94 de locuinţe sociale pentru oamenii din Roşia, alte 34 fiind făcute de sinistraţi în regie proprie. În noul cartier Cojani, se efectuează foraje la un puţ de apă, infrastructura fiind gata în proporţie de 40%, reprezentând lucrări la drumuri şi montarea de rigole. La Albeni însă lucrările de infrastructură au fost realizate în proporţie de numai 10%, în loc de canalizare şi drumuri, oamenii având parte de noroi când plouă şi praf când e vreme uscată. De asemenea, mai multe comisii au încheiat şi procese-verbale cu defecţiunile ce trebuie remediate la case, însă constructorii nu se grăbesc să repare. Este vorba de deficienţe la montarea podelelor şi construcţia acoperişurilor, prin care mai plouă. O problemă mult mai gravă la Albeni o reprezintă însă lipsa apei potabile, fiind folosită o cisternă pentru alimentarea sătenilor care au început să se mute în noile locuinţe.

Studiu lipsă

Primarul Faităr a mai afirmat că pentru Roşia de Amaradia era programată încă de anul trecut realizarea unui studiu care să determine cauzele alunecărilor de teren, însă acesta nu a mai fost făcut: „Ni s-a promis în 2006 de la Ministerul Transporturilor şi Locuinţei şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor că pentru comuna Roşia de Amaradia va fi realizat un studiu-pilot, finanţat de guvern. Acesta trebuia să stabilească de ce au început alunecările de teren de la Seciuri şi din alte locaţii cu probleme şi să propună soluţii. Nimic! Mie îmi e jenă să mă mai duc la familiile care trebuie să înceapă să îşi facă locuinţe să le spun că nu au materiale. La Cojani iar îmi e ruşine să mai trec, că vin şi mă trag de mână. Oamenii mă întreabă cum să se mute acolo dacă nu au apă. Trebuie forat un puţ, făcute şanţuri, rigole şi drumurile. Poate că nu se vrea. Nu ştiu de ce trenează lucrurile“, a mai spus edilul din Roşia de Amaradia.

Se pregătesc fonduri 

Prefectul de Gorj, Ştefan-Marian Popescu-Bejat, a declarat că în şedinţa de guvern din această săptămână va fi aprobată suma de 25 de miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor de infrastructură de la Albeni (15 miliarde de lei vechi) şi Cojani (zece miliarde de lei vechi). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU