22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDecizia privind cariera, hotărâtoare pentru un adolescent

Decizia privind cariera, hotărâtoare pentru un adolescent

Deciziile părinţilor în ceea ce priveşte cariera odraslelor lor nu trebuie să fie categorice şi, mai ales, trebuie să ţină cont de dorinţele acestora. Copiii trebuie să aibă libertate în alegerea carierei, în funcţie de aptitudinile fiecăruia. 

Nu vă irosiţi talentul pentru că nu o să găsiţi niciodată ceva mai valoros. O persoană care îşi alege o carieră ignorându-şi talentul numai pentru că moda sau presiunea celor din jur o cer va ajunge să viseze nostalgic la ceea ce-ar fi putut deveni.
 – Sub strălucirea de suprafaţă a oricărei profesii se află un miez de trudă şi rutină – un consilier vocaţional întotdeauna va atrage atenţia adolescentului asupra acestui fapt. Adevăratul talent este acela de a ajuta persoana să-şi accepte alegerile, asumându-şi şi efortul necesar pentru a înfăptui acest lucru.
  – Adolescenţii trebuie să ştie că scopul unei cariere nu sunt doar banii, ci şi siguranţa şi împlinirea profesională.

Sfaturi practice pentru părinţi

Pentru a reuşi, ca părinte, este obligatoriu să vă susţineţi copilul în alegerea carierei. Amintiţi-vă de momentul în care v-aţi ales profesia. Înainte de a vă îndruma (sau forţa) copilul spre o anumită carieră, amintiţi-vă ce v-a făcut să alegeţi profesia pe care o practicaţi. Care au fost forţele, astrele şi contextul care v-au facilitat această opţiune? Care sunt regretele sau nostalgiile pe care le aveţi pentru că nu aţi făcut ce aţi fi dorit cu adevărat să faceţi? Un astfel de moment de introspecţie vă va ajuta să-i daţi un sfat pertinent copilului dumneavoastră.
– Alegerea meseriei nu este o modă! Dacă, într-o zi, fiul sau fiica dumneavoastră exclamă „ştiu ce meserie îmi doresc!“, imediat adăugând că „încă un sfert din clasă vrea acelaşi lucru“, este foarte posibil ca această decizie să fie luată sub presiunea grupului. De multe ori, asemenea hotărâri riscă fie să fie schimbate în funcţie de modă, fie să persiste şi să obtureze alte oportunităţi de carieră ale persoanei.
-Alegerea carierei nu este o opţiune romantică! Pentru oricare din noi, sună foarte bine o afirmaţie de genul „vreau să mă fac doctor pentru a-i ajuta pe ceilalţi“. Din nefericire, acest gen de romantism riscă să se piardă.
– Este foarte important ca o decizie în privinţa carierei să fie însoţită de o cunoaştere aprofundată a rutinei meseriei. Înlesniţi-i copilului posibilitatea să stea de vorbă cu persoane care au deja o carieră în domeniul pentru care el doreşte să opteze.
– Alegerea meseriei nu este o alegere pragmatică!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS