5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcţiuni bliţ la Rutieră

Acţiuni bliţ la Rutieră

După ce au fost testate în judeţele Argeş şi Vâlcea, acţiunile tip „bliţ“ ale Serviciului Rutier, care presupun controale în trafic ale poliţiştilor în civil, vor fi introduse şi în Dolj în următoarele zile.

După ce în cursul săptămânii trecute comandantul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestorul principal Dan Valentin Fătuloiu, a anunţat că supravegherea traficului pe tronsoanele rutiere ce prezintă risc ridicat de accidente se va face şi de către poliţişti de la Rutieră în civil, în judeţul Dolj, aceste controale se vor desfăşura în curând. Noua metodă a fost testată în judeţele Argeş şi Vâlcea şi, potrivit poliţiştilor de la Rutieră, a dat rezultat notabile. Conform unui comunicat al IGPR, acest acţiuni sunt menite să crească siguranţa participanţilor la trafic şi să prevină accidentele rutiere colective, mai ales că în prima parte a anului s-a constatat o creştere a acestora.

Acţiuni fulger în trafic

Conform noii strategii, tronsonul ales pentru desfăşurarea acţiunii, care este în general pe drumurile din judeţul Dolj unde s-au înregistrat mai multe evenimente rutiere, se va întinde pe cel mult 30 de kilometri. O maşină inscripţionată a poliţiei va fi prezentă la intrarea în această zonă şi alta la ieşire, iar între ele vor acţiona poliţişti în civil, atât cu autoturisme dotate cu aparat radar, neinscripţionate, cât şi ca pietoni, având aparate foto şi camere de filmat. Poliţiştii în civil vor anunţa prin staţie echipajele aflate în capetele tronsonului despre eventualii contravenienţi. Fotografiile şi filmele înregistrate de „civili“ vor putea fi folosite ca probe în cazul contestaţiilor. Sunt denumite acţiuni „bliţ“ pentru că acestea nu vor dura mai mult de 30 de minute pe un sector de drum, după care echipajele se vor muta. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj spune că aceste acţiuni vor fi anunţate din timp, pentru ca şoferii să nu creadă că sunt pândiţi. „Nu dorim ca aceste acţiuni preventive să fie considerate pândă, fapt pentru care vor fi anunţate din timp. Aceste acţiuni fulger vor fi executate atât în judeţ, cât şi în municipiul Craiova în două – trei zile, pentru că ne trebuie o minimă dotare tehnică“, a declarat comisar-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.

„Tot pândă va fi“

Unii conducători auto doljeni s-au declarat încântaţi de idee, însă alţii au criticat aceste acţiuni. „Pot să facă ei ce ar face, tot pândă va fi. Dacă acum se bagă cu maşinile prin boscheţi ca să te ardă, de acum încolo vor sta la ţigară pe marginea drumului la pândă şi îţi vor găsi ei vreo abatere“, a declarat B.P., din Craiova.
Pe lângă critici, mai mulţi şoferi au subliniat că este o idee bună această acţiune, dacă prin ea se va reduce numărul accidentelor rutiere. „E nevoie şi de aşa ceva, pentru că circulă tot felul de nebuni pe şosele care intră în triplare, nu te lasă să depăşeşti, intră pe linia continuă. Poate se mai reduc accidentele dacă mai curăţă din şoferii care nu respectă nici o regulă de circulaţie“, a spus alt conducător auto craiovean.

„Nu dorim ca aceste acţiuni preventive să fie considerate pândă, fapt pentru care vor fi anunţate din timp. Aceste acţiuni fulger vor fi executate atât în judeţ, cât şi în municipiul Craiova în două – trei zile“.
Comisar-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII