10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii investesc în turism

Gorjenii investesc în turism

Gorjenii care au vrut să se apuce de o afacere nu au stat prea mult pe gânduri şi au investit în turism, în zona montană, construind cu fonduri europene pensiuni de lux.

O parte dintre locuitorii judeţului Gorj care au vrut să folosească fonduri europene şi să îşi deschidă o afacere în ultimul an şi jumătate s-au orientat către turism. Majoritatea s-au apucat să construiască pensiuni în zonele montane sau submontane ale judeţului Gorj, profitând de peisajele naturale şi obiectivele turistice. Iniţiativa este la început costisitoare, dar ulterior îşi arată şi beneficiile, mai ales dacă este vorba de o afacere de familie, care să le dea de lucru celor din casă. Aceştia vor funcţiona ca personal al pensiunii respective şi se vor ocupa de la administare până la aprovizionare. Marile firme îşi construiesc şi ele pensiuni, atât pentru activităţi turistice, cât şi pentru a avea unde să îşi trimită angajaţii în concediu.

Jumătate din costuri

Unul dintre avantajele construirii unei pensiuni cu fonduri europene, respectiv fostul SAPARD, este reprezentat de faptul că investitorul trebuie să asigure numai jumătate din sumă, cealaltă jumătate fiind nerambursabilă. Totul depinde de cât de bine este realizat dosarul prin care se solicită suma în discuţie şi cât de viabil este proiectul. Este foarte important modul în care se respectă toţi paşii pe care un potenţial investitor în domeniul turismului şi care doreşte să construiască o pensiune îi are de realizat. Consultanţă în domeniu oferă Fondul European de Dezvoltare Rurală, prin Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj.

85% din pensiuni, la Rânca

Florin Ninu, şeful Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj, a declarat că a fost aprobată finanţarea pentru construcţia a 42 de pensiuni. Peste 85% dintre acestea se află în zona montană Rânca: „Majoritatea se construiesc în zona Rânca. Mai sunt una la Turcineşti, una la Săcelu, una la Crasna. Toate pe fonduri SAPARD, actualul fond de dezvoltare rurală. Finanţările pe agroturism variază între 100.000 şi 200.000 de euro. Cam jumătate din investitori sunt din afara judeţului. Foarte multe sunt în lucru în diferite faze. Cam 40% din fondurile acestea merg pe agroturism. Se mai acordă bani şi pe alimentaţie, infrastructură rurală, exploataţii agricole, industrializarea cărnii şi a laptelui“, a declarat Florin Ninu.

Afacere de familie

Familia Udrescu din Polovragi a făcut din turism o afacere de familie. Pe lângă o pensiune pe care o are la Poiana Braşov, cei din familia Udrescu au mai construit o pensiune de câteva miliarde de lei în localitatea natală, în apropierea Mănăstirii Polovragi. Marian Udrescu are 30 de ani şi a preluat pensiunea de la tatăl său: „Am făcut pensiunea împreună cu tatăl meu, care a mai investit de-a lungul anilor în alta din Poiana Braşov. Acum, pensiunea Cheile Olteţului este a mea, în totalitate, pentru că tatăl meu s-a retras. Sunt unic proprietar. Afacerea merge bine, turiştii vin, au trecut pe aici nume importante. Pleacă mulţumiţi de servicii. Iarna este mai greu, dar în preajma sărbătorilor o închiriez pentru minimum trei zile de Revelion, Crăciun. Stau aici şi petrec, important este că vin nu numai o dată, se întorc. Banii ies, investiţia a fost mare, dar a meritat“, a povestit Marian Udrescu, cel care a preluat de la tatăl său activitatea în domeniul turismului.

Bani din turism

La Polovragi mai există o pensiune, construită însă pe fonduri europene, aceasta aparţinând unuia dintre ghizii Peşterii Polovragi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU