15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii, spărgători de maşini

Elevii, spărgători de maşini

Potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Dolj, în primele luni ale anului au fost înregistrate 210 furturi din autovehicule pe raza judeţului Dolj, majoritatea în oraşe – 208, iar cele mai multe în Craiova. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, aceste infracţiuni au crescut cu 29, în primele trei luni ale anului 2006 fiind înregistrate 179 de furturi din maşini. Pe lângă acestea, mai este un număr însemnat de furturi care nu sunt sesizate la poliţie, păgubiţii preferând să suporte paguba. „Din experienţă ştim că nu toţi oamenii sesizează furturile, crezând că nu mai au nici o şansă să-şi recupereze bunurile. Am avut situaţii când am înapoiat bunuri găsite la suspecţi, chiar dacă păgubiţii nu depuseseră plângere, aceştia fiind chiar surprinşi“, a explicat comisarul-şef Constantin Ion, şeful Poliţiei Municipiului Craiova.

Ce se fură, de unde şi de cine

Poliţiştii craioveni spun că, în general, hoţii acţionează în toate zonele din Craiova. Totuşi, cele mai multe sesizări vin din cartierele craiovene Brazda lui Novac şi Valea Roşie. De asemenea, maşinile din parcările de pe strada Calea Bucureşti sunt vizate de hoţi, cât şi parcările centrelor comerciale şi din zona Pieţei Centrale, acestea fiind vizate mai ales pe timp de zi. Hoţii fură orice, de la casetofoane şi detectoare radar, până la bunuri lăsate la vedere în maşină, roţi, capace de roţi, truse de prim-ajutor şi combustibil, practic orice poate fi vândut. În ultimul timp hoţii preferă detectoarele radar, care, de regulă, sunt lăsate la vedere, pe bordul maşinii. Cele mai multe maşini sparte sunt cele de producţie autohtonă – Dacia şi Oltcit, fiind şi cel mai uşor de deschis. Urmeză maşinile străine, care sunt prădate chiar dacă au sisteme de alarmă instalate. Autorii acestor infracţiuni au vârste cuprinse între 9 şi 45 de ani şi acţionează singuri sau în grup. Poliţiştii au avut surpriza să descopere printre autorii furturilor din auto elevi ai unor şcoli tehnice din municipiu, în general proveniţi din mediul rural. „Mulţi din autorii furturilor din auto sunt elevi ai unor şcoli cu profil tehnic din Craiova. Pe lângă faptul că am reţinut mulţi dintre ei, faptul că autorii sunt elevi proveniţi din mediu rural se observă pe perioada vacanţelor, când aceste infracţiuni cunosc o scădere“, a mai spus comisarul-şef Constantin Ion. Pe raza municipiului Craiova acţionează şi spărgători din alte localităţi, hoţi voiajori, cum sunt denumiţi de poliţişti, care stau în oraş doar cât să dea 5-10 spargeri.  

Cum eşti furat

Conform poliţiştilor doljeni, spărgătorii acţionează în diferite moduri, însă aproape întotdeauna obţin ce îşi doresc. Unii sparg autovehiculele, mai ales Daciile şi Oltciturile, folosind chei potrivite. Alţii deschid automobilul prin îndoirea ramei portierei, metodă ce era folosită până nu demult pentru spargerea maşinilor româneşti, însă acum se aplică şi pentru cele străine. Metoda riglei este încă folosită şi constă în introducerea între cheder şi geamul portierei a unei rigle de oţel pentru forţarea mecanismului de închidere, metodă aplicată în general autoturismelor Daewoo. Nu de puţine ori hoţii folosesc pur şi simplu forţa brută, trăgând de portiere sau forţându-le cu răngi. Cea mai folosită metodă, mai ales în ultima perioadă, este spargerea geamului portierei, operaţiune care nu durează mai mult de 10 secunde cu tot cu sustragerea detectorului radar sau a altor bunuri.
Acestă metodă a fost adusă aproape de perfecţiune de unii hoţi care se deplasează cu maşina. Aceştia trag maşina în care se află paralel cu cea vizată şi fără a coborî, sparg geamul portierei, se apleacă şi iau obiectele pe care au pus ochii.

Hoţii, cercetaţi în stare de libertate

Conform evidenţelor poliţiştilor, aproximativ 60 la sută dintre hoţii din autoturisme sunt prinşi şi cercetaţi. Poliţiştii spun că în majoritatea cazurilor procurorii propun ca spărgătorii de autovehicule să fie cercetaţi în stare de libertate, mai ales minorii, iar a doua zi aceştia se întorc pe străzi şi comit alte infracţiuni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII