11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvăţaţi să spuneţi nu copiilor

Învăţaţi să spuneţi nu copiilor

Mulţi părinţi au dificultăţi atunci când trebuie să spună „nu“ copiilor. Cu toate acestea, fiecare părinte ar trebui să ştie că este important ca, din când în când, copiii să aibă parte de câte un cuvânt dezaprobator. Acest lucru le întăreşte caracterul.

Despre necesitatea de a spune „nu“ din când în când copiilor vorbeşte doctorul David Walsh în cartea sa „No: why kids of all ages need to hear it“ („Nu: de ce copiii de toate vârstele trebuie să-l audă“ – n.r.). Walsh precizează că părinţii sunt prea slabi pentru a refuza ceva copiilor lor, însă acest lucru nu este deloc benefic pentru aceştia.

Sentiment de vinovăţie

Mass-media şi publicitatea ne fac să credem că micuţii au mereu din ce în ce mai multe nevoi şi că totul trebuie să le fie servit pe tavă cât mai rapid şi într-un mod cât mai agreabil. Atunci când un copil este decepţionat, părinţii cred că încrederea în sine a progeniturii lor va avea de suferit. Consecinţa acestui mod de a gândi este aceea că în cea mai mare parte dintre cazuri părinţii sunt adepţii ideeii că tot ceea ce vor copiii nu poate fi refuzat. În această perioadă de supraconsum, copiii au din ce în ce mai puţină răbdare şi nu ştiu să mai fie recunoscători sau mulţumiţi atunci când li se oferă ceva, considerând că li se cuvine orice, oricând. Deoarece mulţi părinţi se simt vinovaţi de faptul că nu petrec mult timp alături de copiii lor, consideră că se revanşează faţă de aceştia nerefuzându-le nimic.

Încredere în sine

David Walsh nu neagă faptul că încrederea în sine este importantă, însă aceasta trebuie obţinută printr-un comportament corect. Părinţii trebuie să-şi încurajeze copiii să evolueze. Atunci când aceştia fac un lucru bun, încrederea copiilor în propria persoană creşte şi devin mai fericiţi. Cum îi poate ajuta un refuz în această situaţie? Copiii vor căuta să transforme refuzul într-un răspuns favorabil pentru ei şi vor căuta soluţii în acest sens, astfel că le este stimulată creativitatea. De asemenea, ei învaţă să devină mult mai răbdători.

Disciplină

La nivel mondial s-a constatat următorul fapt: copiii au devenit din ce în ce mai inteligenţi, însă, în acelaşi timp, şi din ce în ce mai indisciplinaţi. Refuzul poate avea un efect pozitiv în încercarea de disciplinare a micuţilor. Mamele trebuie însă ca de fiecare dată să spună copilului motivul pentru care un anumit lucru îi este refuzat.
„Dacă fiul dumneavoastră nu va fi de acord cu refuzul, atunci trebuie să-i explicaţi calm de ce i-aţi dat acest răspuns. Cel mai important lucru este să vă păstraţi logica. Încercaţi să daţi un ton pozitiv şi nu unul autoritar cuvântului «nu»“, a spus David Walsh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS