12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanţi de arme arestaţi în Spania şi România

Traficanţi de arme arestaţi în Spania şi România

Un irakian, un palestinian şi un chilian sunt acuzaţi de autorităţile americane că se ocupau cu furnizarea de armament pentru o grupare teroristă de stânga care încerca să formeze un stat marxist pe teritoriul Columbiei.

Trei membri ai unei organizaţii teroriste, căutaţi de Statele Unite pentru conspiraţie în vederea vânzării de arme în valoare de milioane de dolari unei organizaţii teroriste columbiene, au fost arestaţi în Spania şi România. Joi, poliţia spaniolă l-a arestat pe presupusul lider al grupului. Argentinianul de origine irakiană Monzer al Kassar a fost descris de ambasada americană din Madrid ca fiind „un traficant internaţional de armament“. Ceilalţi doi – Tareq Mousa al Ghazi şi Luis Felipe Moreno Godoy – au fost arestaţi în România joi noapte.

Finanţare şi armament pentru o organizaţie marxistă

Potrivit actului de punere sub acuzare emis de instanţa din New York, cei trei sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea furnizării de susţinere materială unei organizaţii teroriste, conspiraţie în vederea uciderii de cetăţeni şi oficiali americani şi conspiraţie pentru furnizarea unor lansatoare de rachete, a mii de mitraliere şi milioane de piese de muniţie. În plus, Kassar şi Moreno sunt acuzaţi şi de spălare de bani. Grupul urma să vândă arme grupării FARC, gherilă de stânga care luptă de mai mult de 30 de ani împotriva guvernului columbian, încercând să formeze un stat marxist pe teritoriul acestei ţări. Kassar ar mai fi promis să furnizeze tone de explozibili C4 şi persoane originare din Liban, care urma să arate gherilelor FARC cum să folosească explozibilii în dispozitive artizanale împotriva intereselor americane şi a cetăţenilor americani din Columbia. Zeci de mii de oameni au murit în acest conflict, iar Statele Unite consideră FARC o grupare teroristă.

Arestări în Europa, coordonate de americani

În cadrul unei operaţiuni internaţionale coordonate de autorităţile americane, Kassar, de 61 de ani, a fost arestat joi pe aeroportul Barajas din Madrid, când venea din Malaga. Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră români, sub coordonarea procurorilor DIICOT, i-au identificat şi reţinut în Bucureşti pe cetăţeanul spaniol de origine chiliană Luis Felipe Moreno Godoy, de 59 de ani, şi pe polonezul de origine palestiniană Al Ghazi Tareq Mousa, de 61 de ani. Localizarea celor doi pe teritoriul României a fost extrem de dificilă din cauza faptului că aceştia nu comunicau între ei şi schimbau frecvent locaţiile de cazare. Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a decis punerea în aplicare a mandatului de arestare internaţional emis pe numele lui Mousa Tareg Al Ghazi şi Luis Felipe Godoy Moreno. Statele Unite urmează să ceară extrădarea celor trei din Spania şi România.

Terorist din anii ’70 

Conform autorităţilor americane, Kassar se ocupă din anii ’70 cu furnizarea de armament şi echipamente facţiunilor armate – inclusiv unor organizaţii teroriste cunoscute, precum Frontul pentru Eliberarea Palestinei – în Nicaragua, Cipru, Bosnia, Croaţia, Iran, Irak, Somalia. Kassar a fost, de asemenea, implicat în asedierea vaporului de croazieră Achille Lauro, în 1985, în Mediterana.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS