5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacultăţile, puse pe tarabă

Facultăţile, puse pe tarabă

Cu pliante colorate, broşuri, bomboane, carneţele şi pixuri, reprezentanţii facultăţilor craiovene i-au întâmpinat pe viitorii boboci în curtea interioară a Facultăţii de Agricultură din Craiova.

Facultăţile din cadrul Universităţii din Craiova au încercat să-şi vândă cât mai bine locurile şi să atragă cât mai mulţi absolvenţi de liceu, în cadrul „Zilelor Porţilor Deschise“. Aflată la cea de-a V-a ediţie, această manifestare are ca scop informarea viitorilor studenţi în alegerea facultăţii pe care vor să o urmeze, tinerii putând afla ce facilităţi oferă Universitatea din Craiova, care sunt criteriile de admitere, domeniile şi specializările facultăţilor, sistemul de burse şi formele de învăţământ pe care un absolvent de liceu le poate urma.
Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor i-a întâmpinat pe liceeni cu sloganul „Acum e momentul să decizi“ şi le-a prezentat o bogată ofertă educaţională, cu zece specializări, 363 de locuri la buget, 560 la taxă şi 600 de locuri pentru învăţământ la distanţă, dar şi un ghid, de unde tinerii pot afla care sunt actele necesare înscrierii la concurs, criteriile de admitere, specializările şi disciplinele pe care le vor studia, planurile de învăţământ şi cadrele didactice ale facultăţii.
La Facultatea de Drept sunt disponibile 164 de locuri la buget şi 400 cu taxă, 600 de locuri la cursuri cu frecvenţă redusă şi 67 pentru specializările din domeniul Ştiinţe Administrative pentru buget şi 300 la taxă. La standul Facultăţii de Litere, absolvenţii de liceu au fost întâmpinaţi cu bomboane şi cu câte o agendă, bună pentru a-şi nota orarul, examenele şi alte însemnări din viaţa de student.

„Întotdeauna cei mai buni aleg“

Facultatea de Istorie, Filosofie, Geografie le-a explicat liceenilor de ce trebuie să aleagă unul dintre cele 21 de locuri la buget şi 50 la taxă pentru specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene sau unul dintre cele 35 de locuri la buget şi 50 cu taxă pentru specializarea Geografie. Tinerii pot alege unul dintre cele 35 de locuri la buget sau cele 50 de locuri la taxă pentru specializarea Istorie dacă vor să devină „lideri, reputaţi istorici, muzeografi, consilieri prezidenţiali, arheologi, analişti politici sau chiar ziarişti“. Dacă alegi să candidezi pe unul dintre cele 17 locuri la buget şi 50 la taxă ale specializării Sociologie, „porneşti ascensiunea“ deoarece cel mai important este „să cunoşti, să decizi, să contezi, să ieşi în evidenţă şi să fii ceea ce poţi fi mai bun“. La întrebarea „De ce să aleg ştiinţele politice la Universitatea din Craiova?“, reprezentanţii facultăţii le-au dat liceenilor zece motive, pornind de la „sunt om, deci zoon politikon“ şi „a trecut vremea politicii după ureche“ sau „ trebuie să ştii cum să schimbi lucrurile“, ajungând la argumentul „întotdeauna cei mai buni aleg“.
Facultatea de Teologie are în acest an pentru absolvenţii de liceu câte 79 de locuri pentru buget şi taxă pentru cele trei specializări, teologie pastorală, teologie didactică şi teologie specială, candidaţii trebuind să treacă printr-o etapă eliminatorie de interviu şi verificare a aptitudinilor vocaţionale, cum ar fi trăsături ale personalităţii, aspecte ale vieţii moral-religioase şi capacitatea de discernământ şi o probă teoretică.

Facultăţile tehnice, oferte fără slogan

 În acest an, Facultatea de Matematică-Informatică le oferă candidaţilor 161 de locuri la buget şi 125 la taxă pentru cele două specializări ale sale, iar Facultatea de Fizică, 83 de locuri la buget şi 40 la taxă pentru cele două specializări.
Facultatea de Electromecanică are 205 locuri la buget pentru cele patru specializări şi 80 la taxă, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electromecanică a prezentat 318 locuri la buget şi 125 la taxă pentru şapte specializări, Facultatea de Inginerie, Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială are 136 de locuri la buget şi 100 la taxă, iar Facultatea de Mecanică oferă 228 la buget şi 320 la taxă pentru cinci specializări. Facultatea de Agricultură a scos la concurs 103 locuri la buget şi 185 la taxă pentru patru specializări, iar Facultatea de Chimie oferă liceenilor 70 de locuri la buget şi 45 la taxă pentru specializările Chimie şi Ştiinţa Mediului.
După ce au plecat acasă cu braţele pline de pliante, broşuri şi ghiduri pe care le vor studia, liceenii craioveni pot experimenta viaţa de student în cea de-a doua etapă a manifestărilor. Aceştia pot fi „Studenţi pentru o zi“ şi pot participa la cursurile facultăţilor. Universitatea din Craiova îşi va închide porţile astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS