5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsiguraţi fără asigurare

Asiguraţi fără asigurare

Mii de persoane nu mai pot să beneficieze de asistenţă medicală gratuită din cauza angajatorilor care „uită“ să depună declaraţiile nominale ce dovedesc calitatea de asigurat a angajatului.

12.207 persoane şi-au pierdut calitatea de asigurat doar în luna iunie pentru că unităţile la care lucrează nu au depus la CAS Dolj documentele prin care să dovedească achitarea contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. Neglijenţa angajatorilor îi costă scump pe aceşti oameni, care nu vor mai putea să beneficieze gratuit de asistenţă medicală decât în cazuri de urgenţă.

Listele vor fi reactualizate

Dat fiind numărul din ce în ce mai mare al angajaţilor care plătesc lună de lună acest preţ, deşi contribuie la fondul asigurărilor de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a întocmit un top al unităţilor care eludează astfel legea nedepunând lunar declaraţiile. Lista cu unităţile respective este afişată pe site-ul CAS Dolj şi va fi reactualizată în fiecare lună. „CAS Dolj a luat decizia publicării, de la 1 iunie, a angajatorilor care nu depun declaraţiile nominale lunare, pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor, cât şi al asiguraţilor, care, prin nerespectarea de către angajatori a obligaţiilor mai sus menţionate, nu pot beneficia de servicii medicale până la dovedirea calităţii de asigurat, deşi contribuie la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate“, a declarat ec. Aura-Gabriela Militaru, preşedinte-director general al CAS Dolj.
Până acum, angajaţii aflau că şi-au pierdut calitatea de asigurat abia după ce ajungeau la medicul de familie. Aici li se spunea că nu pot să primească medicamente gratuite şi compensate, consultaţii gratuite la medicul specialist şi internare gratuită în spital, ci doar asistenţă medicală în cazuri de urgenţă.

Primăriile, în top

În fruntea listei unităţilor care nu au depus declaraţiile se află mai multe consilii locale din judeţul Dolj, şi anume cele din Unirea, Caraula, Gângiova, Urzicuţa, Carpen, Ţuglui, Negoi, Cernăteşti, Drănic, Cârna, Rast, Ghidici, Măceşu de Jos, Siliştea Crucii, Lipovu, Seaca de Câmp, Giubega, Afumaţi, Bucovăţ, Sopot, Ghindeni, Bechet, care nu au depus declaraţiile pentru propriii angajaţi şi nici pentru persoanele care primesc ajutor social în baza Legii nr. 416. Pe aceeaşi listă se mai află Unitatea Militară 01266 (Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri“) şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Acestea sunt însă societăţi care nu au depus declaraţiile pentru câteva zeci de angajaţi, în timp ce consiliile locale nu pot să facă dovada achitării contribuţiei pentru sute de persoane.

Viruşii atacă la Caraula

De exemplu, nedepunerea declaraţiilor de către Consiliul Local Caraula afectează 425 de persoane. Mai mult de 250 sunt beneficiari ai Legii nr. 416 privind ajutorul social. Întrebat de ce nu au fost depuse până acum declaraţiile, contabilul instituţiei, Liviu Nicolae, a dat vina pe viruşii care au atacat luna aceasta cu o violenţă nemaiîntâlnită sistemul informatic: „Am avut nişte viruşi în calculator şi nu am putut să trimitem în format electronic declaraţiile. Am reuşit până la urmă să rezolvăm problema, iar acum se lucrează la instalarea programelor, inclusiv Windows, pentru ca de săptămâna viitoare să putem să trimitem declaraţiile la CAS“.
Explicaţia contabilului de la Caraula nu a lămurit problema. Potrivit CAS Dolj, ştergerea beneficiarilor de pe listele cu asiguraţi nu se face imediat, ci numai dacă unitatea nu trimite declaraţiile trei luni consecutiv. Aflând acest lucru, contabilul şi-a schimbat brusc declaraţia şi a dat vina pe beneficiarii Legii nr. 416: „Aceştia refuză să efectueze orele de muncă în folosul comunităţii, motiv pentru care li s-a oprit indemnizaţia“. Contabilul nu ştia nici dacă au fost depuse declaraţiile pentru angajaţii primăriei, pentru că „de acest lucru nu mă ocup eu“.

Alţi asiguraţi vor dispărea de pe liste în iulie

În evidenţa CAS Dolj se află 692.125 de persoane înscrise la medicul de familie, dintre care 578.791 sunt asiguraţi, iar 113.334 sunt neasiguraţi care beneficiază de asistenţă medicală doar în caz de urgenţă.
Din luna iulie, numărul neasiguraţilor s-ar putea mări cu 6.791 de angajaţi pentru care angajatorii nu au depus declaraţiile timp de două luni consecutiv. Printre unităţile aflate în această situaţie se numără Consiliul Municipal Băileşti (950 de persoane), Regia Autonomă de Apă Craiova (926 de persoane), Consiliile Locale Lipov, Maglavit, Cetate, Grupul Şcolar de Transporturi Auto Craiova, Liceul Industrial „Traian Vuia“ Craiova, Şcoala nr. 19 Craiova, trei asociaţii de locatari din Craiova, Spitalul CFR Craiova şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj.

Transferul la altă Casă

Angajaţii unei unităţi militare sau ai Ministerului Administraţiei şi Internelor se pot transfera de la CAS Dolj la altă casă de asigurări de sănătate în baza unei solicitări scrise prin care îşi exprimă voinţa în acest sens. CAS Dolj va emite o negaţie cu care asiguratul se va prezenta la casa de asigurări de sănătate aleasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU