10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO luptă cât o viaţă

O luptă cât o viaţă

Din ce în ce mai multe femei sunt victime ale violenţei domestice. Bătute de soţi sau de concubini, acestea se adresează cu încredere Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), unde găsesc sprijin şi adăpost.

Viaţa lor a fost mereu o luptă. De mici au crescut separate de părinţi, au fost duse la case de copii şi lăsate acolo, să trăiască şi să crească. Anii au trecut, iar cele două fete au fost nevoite să plece din centrul de plasament. Numele lor nu este important, dar, totuşi, povestea va fi a Mariei şi a Ioanei. Poveşti asemănătoare, în care femeile sunt bătute de concubini, iar copiii lor au de suferit. În primele cinci luni ale acestui an, la nivelul DGASPC Gorj au fost înregistrate patru cazuri de violenţă în familie. Iar anul trecut, asistenţii sociali au avut de rezolvat opt cazuri în care victimele violenţei domestice au fost copii. Unele femei aleg să plece din casa unde primesc bătaie, să se adreseze autorităţilor, să caute ajutor. Altele aleg condiţia de victimă.

Maria, mereu bătută de concubin, a uitat de propriii copii

Are 27 de ani şi a adus pe lume doi băieţi. Maria a crescut într-un centru de plasament din judeţul Gorj, iar la 18 ani a plecat în lume, să-şi facă un rost. De ani buni, femeia, împreună cu copiii săi, locuia într-o garsonieră din oraşul Rovinari. Cu ultimul concubin este împreună de mai bine de un an şi jumătate şi au un băieţel de 12 luni. Fiul cel mare are şase ani şi de foarte multe ori era lăsat de mama sa să aibă grijă de frăţiorul său. Nemâncaţi şi murdari, într-o garsonieră care mirosea a mizerie şi mucegai, aşa i-au găsit asistenţii sociali pe cei doi minori. „Era groaznic acolo. Nu erau condiţii de locuit, mai ales pentru cei doi minori. Copiii erau nemâncaţi, cel mare a spus că nu mai ştie când a mâncat. Nu aveau săpun în casă, nu aveau nimic de mâncare, sărăcie. Ne-a frapat faptul că mama avea multe parfumuri scumpe. Şi-a neglijat copiii“, a afirmat Corina Drăgan, consilier în cadrul DGASPC Gorj.
Maria a fost cea care i-a chemat pe asistenţii sociali la Rovinari. Voia să-şi dea copilul cel mare la un centru de plasament. Nu are bani să-l crească. Trăiau din cele două milioane de lei vechi pe care femeia le primeşte pentru copii. Concubinul Mariei o bătea ori de câte ori se îmbăta. Îi bătea şi pe ea, şi pe băiatul cel mare. „Copilul cel mare a recunoscut că bărbatul cu care trăia mama sa îl bătea. Copiii erau foarte slabi, iar cel mic nu ştia să mestece, nu era învăţat să mănânce“, a mai spus consilierul Drăgan. Mama şi fiii săi au fost luaţi din casa unde au locuit şi au fost internaţi la un centru de primire a victimelor violenţei în familie. Viaţa grea şi bătăile pe care le îndura foarte des vor fi uitate o dată cu trecerea timpului. Băiatul de şase ani va avea o copilărie ferită de chinul bătăilor şi al foamei, dar lipsită de afecţiunea maternă. Maria se va întoarce la concubinul său, împreună cu micuţul de un an. Depinde de ea dacă va alege să nu mai fie o victimă a violenţei domestice.

Ioana şi-a părăsit, de dragul copilului său, concubinul

A luptat mereu pentru binele fiului său, nu a vrut ca acesta să aibă parte de o viaţă grea şi lipsită de dragostea părintească, aşa cum a fost viaţa sa. Ioana a crescut, împreună cu fratele său, la un centru de plasament. La 18 ani, fata a fost reintegrată în sânul familiei sale. Nenorocirea a lovit-o atunci când a fost violată de fratele său mai mare, de cel care avusese norocul să crească alături de părinţii săi. În urma acestui incest a rezultat un băieţel bolnav de autism, la care Ioana nu a vrut să renunţe. Şi-a luat viaţa în mâini şi a plecat de acasă, să-şi crească fiul. Nu după mult timp, fratele incestuos a decedat. Şi-a găsit un iubit, a crezut că acesta îi va oferi stabilitate şi iubire. Nu a fost aşa. Au locuit o perioadă în Târgu Cărbuneşti, dar viaţa a devenit o luptă şi mai aprigă. Bătută în fiecare zi, agresată verbal de concubin, Ioana a hotărât să plece din casa lui. Să scape. Şi-a luat micuţul de cinci ani, suferind de autism, boală care are nevoie de îngrijirea unui specialist, şi s-a adresat DGASPC Gorj. „Este la noi din luna mai a acestui an. Şi ea, şi copilul sunt sănătoşi, îşi iubeşte enorm copilul. Se plimbă dimineaţa împreună, dorm împreună, are grijă de el. Este un centru special pentru copiii bolnavi de autism la Craiova, poate că va alege să-l interneze acolo. Nu ştim încă“, a spus Corina Drăgan.
Autorităţile au găsit o soluţie pentru cazul Ioanei: va locui împreună cu fratele său, care a crescut cu ea la casa de copii, într-un cămin pentru nefamilişti. Iar micuţul va fi internat la un centru special unde să poată fi îngrijit de persoane abilitate. Va fi vizitat zilnic de mama sa, care nu vrea să renunţe la el. 

Statistici

Conform statisticilor, una din şapte femei suferă agresiuni majore din partea soţului sau concubinului, dar numai 5% dintre atacuri sunt sesizate autorităţilor, iar dintre acestea mai puţin de 1% sunt pedepsite. Studiile mai arată că 50% dintre bărbaţii care îşi agresează în mod frecvent soţiile îşi agresează şi copiii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS