10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCFR Marfă Craiova, o vacă bună de muls

CFR Marfă Craiova, o vacă bună de muls

Foştii directori ai CFR Marfă Craiova s-au „pricopsit“, pe lângă celelalte capete de acuzare, cu alte dosare penale pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri pentru un tun de două miliarde dat în anii 2000-2001.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a dat ieri publicităţii un comunicat în care se preciza că Ion Mitrescu, de 50 de ani, Corneliu Caramlău, de 55 de ani, foşti directori ai sucursalei Craiova a CFR Marfă, Viorel David, de 53 de ani, fost contabil-şef la CFR Marfă, Dan Mironescu, de 49 de ani, fost şef serviciu reparaţii capitale în cadrul sucursalei, toţi din Craiova, şi Florea Barbu, de 53 de ani, fostul şef al depoului Piatra-Olt, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările în dosarul deschis pe numele celor cinci au fost efectuate de Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, acesta ajungând pe masa judecătorilor Tribunalului Olt cu propunere de trimitere în judecată. Poliţiştii au stabilit că toţi cei cinci au încheiat şi derulat, în perioada decembrie 2000 – septembrie 2001, două contracte de reparaţii linii CF din cadrul Depoului Piatra-Olt, în valoare totală de 356.795 de lei. Au permis administratorului societăţii contractate, T. Dumitru, de 60 de ani, din Balş, să includă în devizele de lucrări cheltuieli fictive în sumă de 211.091 de lei, prejudiciind în acest fel sucursala CFR Marfă Craiova. „Cele cinci persoane au creat un prejudiciu de peste două miliarde de lei permiţând includerea în devizele de lucrări a mai multor cantităţi de materiale care nu s-au regăsit şi în lucrările de reparaţii“, a declarat comisar-şef Constantin Budici, şeful Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova.
Şi administratorul firmei respective este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosare şi pentru evaziune fiscală

Fostul director Ion Mitrescu, contabilul Viorel David şi alte persoane din cadrul CFR Marfă sunt cercetaţi şi de DIICOT Craiova pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale şi evaziune fiscală. În urma unui control al inspectorilor financiari ai Camerei de Conturi Dolj de la începutul anului 2006 s-a descoperit că CFR Marfă înregistrase în evidenţa contabilă în anii 2003-2004 cheltuieli de 96,7 miliarde de lei vechi, contravaloarea prestaţiilor efectuate către societate de diverse firme tot din cadrul CFR, bani care au fost cheltuiţi cu salariile personalului, considerat ca detaşat de la SC CFR Marfă SA Craiova către trei astfel de societăţi. Camera de Conturi a stabilit că salariaţii nu au fost detaşaţi efectiv şi că această strategie de înregistrare a unor cheltuieli în alte conturi decât cele legale a fost adoptată pentru ascunderea depăşirii fondului de salarii stabilit în bugetul de venituri şi cheltuieli al unităţii. De asemenea, controlorii au avansat ipoteza că prin utilizarea unor sume destinate prin buget cheltuielilor materiale (de genul reparaţiilor) pentru plata personalului s-a comis o deturnare de fonduri. Asemenea fapte ar fi fost săvârşite prin întocmirea de documente false privind justificarea cheltuielilor materiale. Raportul de control a plecat spre Curtea de Apel Craiova, care, la rândul sau, l-a declinat către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – serviciul teritorial Craiova.  

Alte ţepe CFR Marfă

Iovănescu Dumitru-Daniel, de 34 de ani, din Craiova, şef depou coordonator la Depoul de Locomotive CF Craiova, şi Cilibia Eugeniu, de 48 de ani, din Drobeta Turnu Severin, şef depou adjunct economic la aceeaşi unitate, au fost trimişi în judecată în iulie anul trecut pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu. Şi Vladu Nicolae, de 50 de ani, din Craiova, administrator la SC RELBO SERVICE SRL Craiova, a fost trimis în judecată în acelaşi dosar pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Anchetatorii au stabilit că, în perioada noiembrie 2003 – aprilie 2004, cu ocazia reparaţiei Grupului electrogen al Depoului CFR Marfă fără contract, lucrarea nu a fost urmărită de persoanele responsabile, fapt ce a permis executantului (SC RELBO SERVICE SRL) să includă în devizul de lucrări cheltuieli nereale, cauzând Depoului CFR Marfă un prejudiciu în valoare de 274,3 milioane de lei. „Acest dosar este încă pe rol, în instanţă, de curând fiind stabilit un nou termen“, a mai spus comisarul-şef Constantin Budici. În sarcina primilor doi s-a mai reţinut şi faptul că în perioada ianuarie – iunie 2004 au confirmat decontarea cheltuielilor pentru 23 de curse nelegale efectuate cu autoturismul Volkswagen Caravelle aparţinând sucursalei CFR Marfă, producând un prejudiciu de 46,9 milioane de lei respectivei sucursale.

Director general cercetat

Poliţiştii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova au început urmărirea penală în vara anului trecut împotriva lui Costică Radovici, de 59 de ani, din municipiul Craiova, director general al Societăţii Căi Ferate Craiova, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. În perioada mai – iulie 2004, cel în cauză a dispus în mod ilegal predarea spre folosinţă, la altă societate din Craiova, a 16.150 de litri de motorină din gestiunea societăţii, producând un prejudiciu de 28.550 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS