12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuţini părinţi îşi înţeleg copiii

Puţini părinţi îşi înţeleg copiii

Liceenii craioveni au fost pentru câteva minute dascăli şi au dat note părinţilor. Cu toate că aceştia nu au rămas repetenţi sau corigenţi la materia „relaţia mea cu copilul“, lipsa de comunicare dintre adolescenţi şi părinţi rămâne una dintre problemele cu care se confruntă învăţământul autohton.

Peste 1.100 de adolescenţi din Bucureşti, Iaşi, Arad, Harghita, Maramureş, Cluj, Dolj, Neamţ şi Constanţa le-au dat note părinţilor pentru cât de bine îşi îndeplinesc rolul. Sondajul „Cât de buni părinţi sunteţi“, realizat de „Reader’s Digest“ în colaborare cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, pe un eşantion de 1.154 de elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, i-a provocat pe adolescenţi să dea note părinţilor. Tinerii au fost întrebaţi cine îi ajută mai mult la teme, dacă părinţii ştiu numele celor mai buni prieteni ai lor şi dacă le organizează ziua de naştere. Majoritatea elevilor şi-au plasat mamele înaintea taţilor pentru că îi susţin, le dau sfaturi fără să le ţină predici şi pentru că muncesc mai mult, 58% considerând că mamele se poartă cu ei excelent, iar 40% spun acelaşi lucru despre taţi. Mamele au primit note mai bune în comparaţie cu taţii la majoritatea celor 32 de întrebări ale chestionarului, pentru că ele încearcă să petreacă mai mult timp cu copiii lor şi îi încurajează cel mai mult.

„Venim din ani şi din lumi diferite“

Taţii sunt detronaţi de mame şi la „materiile“ modă şi sex, unde doar 13% dintre ei au primit calificativul excelent. Aproximativ 19% dintre elevii de liceu nu au discutat niciodată cu părinţii lor despre sex, iar numai 20% dintre taţi şi 34% dintre mame ştiu să îşi asorteze hainele şi sunt îmbrăcaţi pe placul copiilor. Taţii sunt însă mai stricţi decât mamele, iar, conform studiului, băieţii reuşesc mai uşor decât fetele să îşi manipuleze mamele. Întrebaţi dacă sunt stânjeniţi de părinţi în public, trei elevi din patru recunosc că nu se simt bine în compania mamelor, iar patru din cinci, în compania taţilor. Taţii le-au devansat pe mame în ceea ce priveşte condusul maşinii, bărbatul fiind un şofer mai bun decât femeia, în opinia copiilor chestionaţi. Note bune au obţinut taţii şi când a fost vorba de acordarea independenţei copilului, oferirea mai multor bani de buzunar, respectarea cuvântului dat şi simţul umorului, care la ei este mai dezvoltat decât la mame. „Nu ai cum să te înţelegi cu ei pentru că venim din ani şi din lumi diferite. Nu vreau decât să îmi dea bani şi să mă lase în pace, dar ei stau cu gura pe mine. Predici, critici, de când intru pe uşă şi până ies“, a spus Adrian, un licean craiovean.

„Noi suntem părinţii şi el este adolescentul“

Probleme apar între adolescenţi şi părinţii lor atunci când vine vorba de distracţii. „Eu mă înţeleg super cu ai mei. Vorbesc cu ei despre orice, ştiu de glumă, dar trebuie să vin întotdeauna acasă la ora indicată, că dacă am depăşit-o e tragedie. Oricât aş încerca să îi conving să mă lase mai mult nu reuşesc“, a povestit Valentina, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.
„Eu nu pot să vorbesc cu ai mei despre sex. De fapt, nu prea vorbesc nimic, doar strictul necesar şi, chiar şi aşa, ies scântei. Sunt ocupaţi, obosiţi şi nu au timp să îmi asculte mie prostiile“, a completat Ana Maria.
Părinţii liceenilor doljeni recunosc că în relaţia lor cu copiii există probleme care, de cele mai multe ori, nu îşi găsesc rezolvare. „Vrea foarte multe lucruri, are pretenţii şi nu reuşim întotdeauna să îl înţelegem. Chiar dacă îi impunem anumite reguli, restricţii, foarte rar le respectă, pentru că este la vârsta când vrea să fie rebel, teribil. Facem tot ce putem ca să nu îl pierdem şi să păstrăm o relaţie cât de cât amiabilă, dar discuţiile sunt inevitabile pentru că noi suntem părinţii şi el este adolescentul“, a spus Maria Comănescu, mama unui adolescent de clasa a XI-a.

Părinţii trebuie să înveţe să comunice cu copiii lor

Lipsa de comunicare cu familia afectează şi situaţia şcolară a adolescenţilor, precum şi comportamentul lor în colectivitate. Cum părinţii nu înţeleg necesitatea unei schimbări în comportamentul lor faţă de adolescent, atunci aceştia nu reuşesc să facă faţă revoltei tinerilor.
„Foarte multe dintre problemele afective ale elevilor  sunt cauzate de o relaţie deficitară cu părinţii. Dacă elevii de I-IV au probleme de comunicare deoarece părinţii sunt foarte ocupaţi şi nu le acordă atenţie, la liceu încep să vadă defectele părinţilor şi sunt nemulţumiţi de modul în care aceştia îi tratează. Din păcate, nu puteam avea şi discuţii cu părinţii pentru că ne lovim de refuzul elevilor de a-i implica în problemele lor. Părinţii trebuie să îşi schimbe comportamentul, să se apropie şi să comunice cu copiii lor pentru că acest lucru poate rezolva problemele copiilor“, a explicat Luminiţa Tudor, consilier la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova.
Cu toate acestea, adolescenţii le-au dat note bune părinţilor, 80% dintre mame primind calificativul excelent, faţă de Polonia, unde doar 20% dintre mame au primit acest calificativ, sau Ungaria, cu 57%.
Dintre adolescenţii care au participat la sondaj, doar 12 şi-au picat mamele la examen, iar 57 şi-au pedepsit taţii cu nota cea mai mică. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII