22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalViolenţa, subiect tabu pentru elevi

Violenţa, subiect tabu pentru elevi

Tot mai mulţi elevi sunt agresaţi fizic şi abuzaţi emoţional. Numărul sesizărilor făcute la DGASPC Vâlcea a crescut foarte mult în primele cinci luni ale anului. În urma anchetelor, 22 de copii au fost luaţi cu măsură specială de protecţie în centrele de plasament.

În Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea, conducerea DGASPC a purtat o discuţie liberă cu elevii unităţii de învăţământ, pe tema violenţei în şcoli. Întâlnirea a fost prilejuită de sărbătorirea Zilei împotriva Violenţei în România, care a avut loc ieri. Roxana Radu, directoarea adjunctă a DGASPC, a declarat că în Vâlcea sunt foarte multe cazuri de abuz fizic, emoţional şi foarte multe sesizări. „În ceea ce priveşte violenţa asupra copiilor, situaţia este dezastruoasă. De la începutul anului şi până în prezent, am avut 50 de sesizări care au vizat abuzul şi neglijarea copiilor. În unele cazuri a fost necesar să luăm măsuri speciale, iar în altele s-au făcut consilieri. În urma sesizărilor primite cu privire la cazurile de abuz, au fost luaţi în plasament în regim de urgenţă 22 de copii în perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2007“, a spus Roxana Radu. Aceasta a precizat că, datorită campaniei de anul trecut, care a vizat violenţa asupra copilului, unii minori au curajul să sesizeze cazurile de abuz.

80% din licee şi 73% din şcolile generale, afectate de violenţă

Nicolae Badea, directorul general al DGASPC, le-a explicat elevilor prezenţi că obiectivul întâlnirii este de a face front comun pentru a diminua fenomenul violenţei în şcoli. Elevilor li s-a explicat că acţiunea s-a făcut în mijlocul lor pentru că se află la o vârstă la care sunt supuşi violenţei, fie din partea colegilor, fie a părinţilor. „Vrem să vedem cum vedeţi voi violenţa în şcoli, cea mai acută problemă în acest moment, întrucât cele mai dese cazuri sunt de abuz fizic. Am cunoştinţe că şi în şcoala voastră există copii agresaţi de colegi sau de părinţi. Nu e singura unitate în care e prezentă violenţa, ci sunt mai multe“, a declarat Roxana Radu.
Conform unui studiu realizat în 2006, în România, 80% din licee şi 73% din şcolile generale sunt afectate de violenţă. „Alt studiu realizat anul trecut de reprezentanţii Unicef arată că 11% dintre elevi sunt victime ale abuzurilor sexuale şi drogurilor. Factorii care duc la violenţă sunt: teribilismul, anturajul, atragerea atenţiei, forţa, filmele artistice, jocurile pe calculator şi poziţia socială“, a spus Roxana Radu, reprezentantă a DGASPC.  

Elevii nu au fost receptivi

Roxana Radu le-a propus elevilor să discute despre vestimentaţia lor în unităţile de învăţământ. „Violenţa e provocată şi de la o fustă scurtă, machiaj strident ori un decolteu mai m are“, le-a explicat directoarea copiilor. În momentul în care elevii au fost întrebaţi dacă doresc uniforme, majoritatea au răspuns nu. Şi foarte mulţi dintre ei au părăsit sala. După mai multe rugăminţi ale Roxanei Radu, o singură elevă a luat cuvântul. „Vestimentaţia ţine de educaţia pe care copiii o primesc în familie. De la o fustă foarte scurtă se poate sfârşi foarte grav. Un profesor este iritat de vestimentaţia noastră indecentă şi e normal că nu suportă să te vadă aşa“, a spus Beatris, elevă în clasa a XI-a. Reprezentanţii direcţiei au încercat să comunice cu elevii şi pe tema atitudinii pe care o au copiii faţă de profesori, însă aceştia nu prea au fost dornici să ia parte la discuţii. La finalul întâlnirii, elevilor li s-a prezentat un film legat de violenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII