Spitalele craiovene, neîncăpătoare pentru pacienţi

Autori


Spitalele craiovene au probleme serioase cu spaţiile de cazare. Pacienţii sunt internaţi în saloane strâmte şi cu prea multe paturi. Mai mult, în cazul în care s-ar opri apa curentă, bolnavii de la psihiatrie ar trebui să rabde de sete, pentru că nu există rezervor de apă.

Bolnavii stau înghesuiţi în saloane, aceasta este concluzia inspectorilor de la Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, care au efectuat zilele trecute controale în Craiova la Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie, în cadrul acţiunii de evaluare demarate la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii pe 18 mai. Inspectorii sanitari au constatat că spaţiile în care sunt cazaţi bolnavii nu corespund standardelor impuse de reglementările legale în vigoare.

Prea multe paturi într-un salon

Inspectorii sanitari susţin că unele clinici nu pot să asigure suprafaţa minimă de 7 mp pentru fiecare pat prevăzută de Ordinul nr. 914/2006 al ministrului sănătăţii. „Cel mai rău stă la acest capitol Spitalul «Filantropia», care are o situaţie particulară, mai multe clădiri care i-au aparţinut fiind retrocedate sau în curs de retrocedare. Probleme sunt în Clinica Medicală II, Clinica Medicală III, Pediatrie şi Oncologie“, a declarat dr. Liliana Nica, epidemiolog în cadrul ASP Dolj.

Alt aspect care ţine de asigurarea confortului bolnavilor este un număr de paturi adecvat în saloane. Potrivit legii, într-un salon nu pot să fie decât maximum şase paturi. Spitalele din Craiova au şi nouă sau chiar zece paturi într-un salon, aşa cum s-a constatat în Clinica de Psihiatrie II a Spitalului de Neuropsihiatrie, în Clinica II de Pneumoftiziologie de la Spitalul „Victor Babeş“ şi în Clinica Medicală I şi Clinicile de obstetrică ale Spitalului „Filantropia“.

Sălile de curs ar putea deveni saloane


Managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ a recunoscut că sunt probleme cu asigurarea spaţiului minim necesar pentru cazarea bolnavilor şi a promis că va lua măsuri. „Nu am putut până acum să reamenajăm, întrucât locaţiile sunt vechi, iar reamplasarea paturilor presupune efectuarea unor modificări interne la clădiri, modificări ale circuitelor funcţionale şi, nu în ultimul rând, fonduri. Vom face totuşi o analiză a spaţiilor adiacente (încăperi pentru personalul medical, birouri pentru registratori, garderobe, săli de curs pentru studenţi), să vedem ce putem elibera pentru a amenaja aici saloane“, a spus Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“.

La Neuropsihiatrie nu există rezervor

Nereguli au fost găsite şi la spălătoria Spitalului de Neuropsihiatrie, unde s-a constatat că spălarea rufelor se făcea fără a se ţine cont de ordinea operaţiunilor care trebuie efectuate. „Uscătorul era aşezat înaintea maşinii de spălat, personalul fiind nevoit să treacă prin zona în care era amplasat acesta cu rufele murdare, iar cele curate erau depozitate pe suprafeţe murdare“, a precizat dr. Liliana Nica. Inspectorii sanitari susţin că aceste disfuncţionalităţi s-au remediat după efectuarea controlului.

Dar cea mai gravă problemă de la Spitalul de Neuropsihiatrie este că unitatea sanitară nu are un rezervor pentru stocarea apei, pentru situaţiile de criză. În cazul unei avarii sau al opririi apei din alte motive, practic spitalul nu ar avea apă nici pentru a putea prepara hrana bolnavilor.

Echipele de control ale ASP Dolj nu au găsit nereguli în ceea ce priveşte condiţiile igienico-sanitare din aceste unităţi, având în vedere că a fost un control anunţat. Verificările au continuat şi ieri, inspectorii sanitari având programate astfel de acţiuni la Spitalul de Urgenţă şi la Centrul de Cardiologie.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 6 iunie 2007

Actualitate

» Fotbal – preliminarii Euro 2008: România a învins Slovenia cu 2-0
» SIF Oltenia plăteşte dividende de 406 miliarde
» Străzi cu surprize
» Acoperiş zburător în 1 Mai
» Asfaltul crapă de la Cimoret
» Ştirile online vor deveni mai importante decât ştirile TV

Local

» Tabără naţională de speologie
» Săptămâna Ecologică 2007
» Spitalele craiovene, neîncăpătoare pentru pacienţi
» Întâlnire de taină între Boc şi Geoană
» Meleşcanu vrea manevre militare româno-bulgaro-ruse
» Hoţ de buzunare reţinut la frontieră
» Cu motoscuterul în parapet
» Judecătoarea care l-a eliberat pe Boerică, exclusă din magistratură
» Şi-a dat foc la casă
» Două gemene s-au spânzurat îmbrăţişate
» Violenţa, subiect tabu pentru elevi

Dolj

» Teza cu subiect unic, o nouă ediţie pentru absenţi
» Solidaritate pe jumătate în Dolj
» Polul de centru-dreapta, sortit eşecului
» Mărfuri contrafăcute în Vama Bechet

Gorj

» Elevă ucisă pe trecerea de pietoni
» Inspectorii sanitari verifică unităţile şcolare
» Craiovean prins la furat în Gorj
» Cel mai bătrân gorjean a împlinit 103 ani
» Călinoiu s-a perfecţionat în Olanda
» Oraş european cu apă la program
» Proprietar de Rottweiler, amendat
» Salvaţi natura!
» O fetiţă a făcut stop cardiac în curtea şcolii

Sport

» Nadal răspunde criticilor pe teren
» Luptă pentru Divizia A
» De patru ori bronz în Bănie
» LPS Craiova a luat 19 medalii
» Banii sau victoria?
» Scurte stiri
» Vor să bată bulgarii la old-boys
» Cu bugetul la aprobat
» Au rămas doar cu Cupa României
» Trei echipe în semifinale
» Balaci anunţă surprize
» GP întâlneşte Steaua, la Braşov

Bani & Afaceri

» Parteneri pe veci cu Termoficarea

Magazin

» Fox Terrierul sârmos, companion desăvârşit
» Soarele Versace străluceşte încă…
» Achimenes, o plantă care nu iubeşte extremele
» Gaiţele albastre

Opinii

» Peisaj după bătălie
» Cu oltenii spre Europa
» România celor două luntre

Top