21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOraş european cu apă la program

Oraş european cu apă la program

O parte a locuitorilor oraşului gorjean Ţicleni primesc apă la program, o zi da, una ba. Pe de altă parte, există pericolul ca apa să nu fie potabilă. Aflând de situaţia din zonă, Aristică Moroşanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, l-a „tras“ de urechi pe primarul din Ţicleni.
„Oamenii sunt nemulţumiţi că li se dă apă la program, o zi primesc, în ziua următoare nu. Am sunat primarul în urmă cu două săptămâni şi l-am rugat să ia măsuri. Apa nu este bună de băut, instalaţiile şi ţevile sunt foarte vechi şi populaţia s-ar putea îmbolnăvi. Este vară, oamenilor le este greu“, a spus Moroşanu. Apa care vine pe ţevi de la bazinul primăriei nu este tratată cu clor şi, potrivit inspectorilor ASP Gorj, nu este potabilă şi nu ar trebui folosită de cetăţeni la prepararea hranei.

Primarul a dat bir cu fugiţii

Vizita inspectorilor ASP Gorj la Primăria Ţicleni a fost anunţată, dar primarul Constantin Mazilu a dat bir cu fugiţii. Nu a răspuns la telefon nici ziariştilor, nici secretarei sale, care l-a apelat din primărie. Nefiind prezent primarul, cel muştruluit de Moroşanu a fost viceprimarul.
„Este adevărat că apa din bazin nu este tratată cu clor, dar oamenii o folosesc de ani buni. Cei mai mulţi cetăţeni şi-au cumpărat hidrofoare şi au făcut fântâni. Nu au mai plătit abonamentele şi noi cheltuim o grămadă de bani cu apa şi cu curentul electric consumat“, a precizat Constantin Tîrcă, viceprimarul oraşului Ţicleni. Primăria intenţionează să facă o reţea de apă potabilă care să ajungă la toţi locuitorii oraşului. „Abia în 2008 vor demara propriu-zis lucrările, iar până în 2011 sperăm să fie gata şi oamenii să aibă apă nonstop. Am avut aici un consultant care a spus că apa este potabilă“, a mai spus Tîrcă.

„Nu avem încredere în apa primăriei“

Cu toate că locuiesc într-un oraş care se vrea european, cetăţenii din Ţicleni nu au apă când le este lumea mai dragă. De asemenea, în localitate nu există nici canalizare.
„Nu am încredere în apa primăriei. Instalaţiile alea sunt mai bătrâne ca mine, nu vreau să mă îmbolnăvesc. Am fost nevoit să-mi iau un hidrofor. Acum avem apă când vrem“, a spus unul dintre localnici.
Pompiliu Băran este unul dintre cei care şi-au achiziţionat un hidrofor, pe care l-a instalat în fântâna din curte. „Am apă de la hidrofor, nu mai vreau să aud de apa de la primărie“, a afirmat Băran.
Inspectorii sanitari au prelevat probe din apa din bazinul Primăriei Ţicleni pentru a verifica dacă este sau nu potabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS