22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNemţii cumpără tot ce e de vânzare

Nemţii cumpără tot ce e de vânzare

Compania germană de electricitate şi gaz RWE vrea să intre puternic pe piaţa României, achiziţionând mai mulţi producători şi distribuitori de electricitate.   Divizia RWE Power este interesată de achiziţionarea Complexurilor Turceni, Rovinari şi Craiova, de construcţia reactoarelor trei şi patru de la Cernavodă şi de hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, în timp ce RWE Energy doreşte să participe la privatizarea ultimelor trei filiale Electrica, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, a declarat Klaus Buhl, Senior Manager M&A pentru Europa de Est al grupului. „Ca unul dintre liderii de piaţă din Europa Continentală, avem forţa financiară să facem toate investiţiile necesare ca toate aceste unităţi să devină profitabile“, a precizat Buhl. Potrivit acestuia, pentru a deveni un actor important pe piaţa de energie din România, RWE doreşte să achiziţioneze măcar doi dintre distribuitorii de electricitate şi nu este interesată deocamdată de investiţii greenfield. Compania a ales acest moment de intrare pe piaţa românească, deoarece până în urmă cu câţiva ani a făcut achiziţii substanţiale în Europa de Est şi în alte părţi ale lumii şi a trebuit să se oprească un timp pentru a-şi consolida afacerile.

„Preţul plătit de Enel a fost prea mare“

„Vom participa la privatizarea tututor celor trei filiale de distribuţie a electricităţii şi ne dorim cel puţin două dintre acestea, dacă preţul este rezonabil. Din discuţiile noastre cu AVAS şi cu Ministerul Economiei, am înţeles că se pregăteşte privatizarea filialelor şi am depus deja scrisori de intenţie“, a declarat Klaus Buhl.
Acesta spune că RWE nu va plăti pentru nici un distribuitor un preţ supraevaluat aşa cum a făcut compania italiană Enel (grupul italian Enel a fost desemnat anul trecut câştigătorul procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, pentru 820 de milioane de euro – n.r.). Potrivit oficialului citat, compania germană şi-a declarat intenţia fermă de a participa la construcţia reactoarelor trei şi patru de la Cernavodă şi aşteaptă următorul pas care trebuie făcut de autorităţile statului.
Dacă va „intra“ la Cernavodă, energia produsă va fi destinată pieţei româneşti. RWE este pregătită şi pentru situaţia în care proiectul Cernavodă va eşua, fiind pregătită să caute „alte oportunităţi de a intra pe producţia de energie în România, posibil un proiect separat cu Tarniţa“, a declarat Henning Joswig, director de proiect al Power Generation România.

Ar fi interesaţi şi de Transgaz

Grupul german ar fi interesat să participe şi la privatizarea Transgaz şi Romgaz, care nu au fost încă scoase la vânzare de  stat. „Dacă Guvernul României va scoate la privatizare transportul intern de gaz, atunci vom participa şi noi la licitaţie“, a precizat Buhl.
Întrebat dacă RWE intenţionează să participe, în asociere, la construcţia unor depozite de gaze, Buhl a afirmat că o astfel de investiţie se justifică doar dacă compania ar fi deja prezentă pe piaţa de gaze naturale.
Pe de altă parte, grupul nu exclude nici posibilitatea de a intra pe piaţa energiilor regenerabile, însă obiectivul principal este preluarea unei companii de producţie sau distribuţie de electricitate.
România este o piaţă-cheie în sud-estul Europei, care oferă multe oportunităţi, fiind a doua piaţă în regiune, după Polonia, a mai spus Joswig.
Compania de distribuţie de electricitate Electrica, pe care o  controlează statul, mai deţine patru dintre cele opt filiale, respectiv Muntenia Nord, Muntenia Sud, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Tranzacţia cu Enel, pentru Electrica Muntenia Sud, va fi finalizată în curând, în luna iunie.
Complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Işalniţa sunt formate din câte o termocentrală şi mine de cărbune. Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat recent că unităţile trebuie privatizate rapid, întrucât au nevoie de fonduri de investiţii de circa două miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS